open-navfaktor-logo
search
Izbori su u nedjelju
Diploma sa Sokoca, a pruga rađena s koca i konopca: Zašto su tražili da Faktor ne snima polazak tramvaja?
Tramvajski saobraćaj u Sarajevu, od Ilidže do Baščaršije, ponovo je uspostavljen sinoć. Adnan Šteta, ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, poznati diplomant škole sa Sokoca (Visoka škola za uslužni biznis Sokolac), danas ne odgovara na pitanja da li je rekonstruirana pruga u Sarajevu dobila sve potrebne dozvole za puštanje tramvaja u promet. 
29.09.2022. u 17:09
get url
text

Ukoliko je pruga, koja evidentno nije bila završena, prošla tehnički prijem, postavlja se pitanje odgovornosti onih koji su dali dozvolu za upotrebu. 

No ministar Šteta, izvođači radova i općenito vlast u Kantonu Sarajevo očito se ne zamaraju previše "suvišnim" pitanjima, jer izbori su u nedjelju, a tramvaji su morali krenuti novom prugom milom ili silom. 

Pitanje kojim su se spomenuti zamarali glasi: Šta reporter portala Faktor radi na Čengić Vili pored tramvajske pruge?

Naime, naš reporter je sinoć pred polazak tramvaja novom prugom otišao da snimi taj događaj, ali ga je prvo ovlaštena osoba iz firme Bosman, omiljenog izvođača radova vlasti u Kantonu Sarajevo, ispitivala zašto je došao, šta radi tu te mu jasno dala doznanja da se njima ne sviđa kako Faktor izvještava.

Nedugo nakon toga u Simurg mediju, vlasnika portala Faktor, stigao je poziv u ime ministra Štete te je zatraženo da se naš reporter udalji. 

Tramvaji su sinoć krenuli, ministar Šteta, izvođači radova i odabrani mediji su se provozali, a mi smo danas ipak otišli obići novu prugu, pa neka nam ministar oprosti. Ako ne oprosti, mnogo ćemo se nasekirati. 

VEZANI TEKST - Štetino predizborno ugrožavanje sigurnosti građana: Da li je pruga koja nije završena dobila upotrebne dozvole?

Ono što bi nadležne trebalo sekirati (ovog puta nismo ironični) je sigurnost vozača GRAS-a i putnika na trasi nove pruge, koja ni izbliza nije završena onako kako to Šteta nastoji prikazati u promotivnim spotovima na društvenim mrežama.

Struka upozorava, a upozoravaju i radnici GRAS-a u svojim internim prepiskama, u šta je Faktor imao uvid, da se ovakve stvari ne mogu raditi na brzinu i ukoliko nisu ispoštovani svi propisi. Da li su ispoštovani, vjerovatno ćemo čuti narednih dana. Možda poslije nedjelje, 2. oktobra.

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.