open-navfaktor-logo
search
Premijer Hrvatske
Diplomatski skandal: Plenković ne poštuje institucije BiH, izbjegao susret s Komšićem u Predsjedništvu
Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i članovi Denis Bećirović i Željka Cvijanović, sastali su se jutros u Sarajevu s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom, ali se nije pojavio hrvatski premijer Andrej Plenković.
23.01.2024. u 09:06
get url
text

Tako je Plenković napravio diplomatski skandal pokazavši još jednom kako ne poštuje institucije države BiH i njene legalne i legitimno izabrane zvaničnike, u ovom slučaju predsjedavajućeg Predsjedništva Komšića.

U svečanom salonu Predsjedništva je, kako to nalaže uobičajeni protokol, postavljena zastava Hrvatske, no Plenković je sve to ignorisao.

Ovo je nastavak politike zvaničnog Zagreba koja ne priznaje Komšića, legalno izabranog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Politički vrh Hrvatske, koji predvode Plenković i predsjednik države Zoran Milanović, godinama insistira na famoznom "legitimnom predstavljanju", za šta otvoreno lobiraju i kod visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.