open-navfaktor-logo
search
JU Dom zdravlja KS
Direktor Baltić pojasnio koliko će radnicima, a koliko subspecijalistima biti povećana plaća
U petak je Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Sidikata radnika u zdravstvu KS i Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS parafirao kolektivne ugovore za uposlene u zdravstvu.
24.04.2022. u 19:05
get url
text

Kao važan segment odredbi ovih kolektivnih ugovora, koji se zaključuju na period od dvije godine, predviđeno je povećanje satnice sa 2,60 KM na 2,76 KM u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, kao i svih koeficijenata.

Šta znači potpisivanje ovih kolektivnih ugovora, odnosno za koliko će uposleni u zdravstvu u KS dobiti veće plaće?

Doc. dr. Abel Baltić, direktor JU Dom zdravlja KS, na svojoj Facebook stranici pokazao je za koliko će radnicima ove zdravstvene ustanove prosječno biti uvećana mjesečna primanja u neto iznosima.

Tako će - prva grupa - pralje laboratirijskog posuđa i slično na plaću dobiti 125, a radnice na održavanju higijene kao druga grupa, 130 KM.

U treću grupu spadaju KV radnici i njima će plaće biti uvećane za 140 maraka.

Četvrta grupa su srednja stručna sprema - nezdravstveni kadar, i njima će lični dohodak biti povećan za 147, dok će peta grupa - SSS VKV - nezdravstveni kadar dobiti 152 marke.

U šestu grupu spadaju uposleni sa srednjom stručnom spremom - zdravstveni kadar i oni će dobiti 197 KM.

Sedma (VII/1) grupa - VŠS - nezdravstveni kadar primit će veću plaću za 205 maraka. Također, sedma (VII/2) grupa u koju spada – VŠS - zdravstveni kadar – primit će 210 maraka.

U osmu (VIII/1) grupu spada – VSS - nezdravstveni kadar, a njihova povišica iznosit će 181 KM. Osma (VIII/2) grupa - VSS - zdravstveni smjer dobit će 226 maraka.

Deveta grupa (IX/1) u koju spadaju - VSS doktor medicine/stomatolog/magistar farmacije dobit će povošicu od 300 KM.

Deveta grupa (IX/2) su i doktori specijalisti sa povećanjem plaće od 410 KM.

U zadnju, desetu grupu, spadaju subspecijalisti kojima će plaće biti uvećane za 430 maraka.

VEZANI TEKST - Sindikalisti se uzalud nadali: Forto će ugovore potpisati krajem naredne sedmice

Podsjetimo, iako je Vlada KS proteklog petka dala saglanost na kolektivne ugovore, oni još uvijek čekaju na potpis premijera Edina Forte, a to bi se, kako je Faktoru ranije rečeno, moglo dogoditi krajem naredne sedmice.

No, bez obzira kad premijer potpiše, kolektivni ugovori će se, kako nam je rečeno iz zdravstvenih sindikata, primjenjivati već od ovog četvrtog mjeseca, a to znači da će uposleni u zdravstvu u KS veće plaće dobiti već sa april 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.