open-navfaktor-logo
search
Ministar pisao
Direktor BH-Gasa Salkić: Iduće sedmice ćemo odlučiti koliko će pojeftiniti gas
Salkić je podsjetio i zbog čega su samo prije nekoliko mjeseci, u maju ove godine, podigli cijenu gasa 
25.10.2019. u 09:20
get url
text

Naredne sedmice znat će se koliko će pojeftiniti gas u Federaciji BiH poslije Nove godine. Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Nermin Džindić zatražio je od Uprave BH-Gasa da naprave procjenu koliko bi gas trebao pojeftiniti za potrošače u Federaciji BiH.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić izjavio je za Faktor da se korekcija cijene gasa mora odrediti mjesec ranije prije poskupljenja ili pojeftinjenja.

- Trenutno radimo procjene i naredne sedmice ćemo znati koliko će pojeftiniti gas u Federaciji BiH. Procjene nam pokazuju da od Nove godine možemo sniziti cijenu gasa, a koliko će to biti, za sada ne znam – pojašnjava Salkić.

Na upit zbog čega su povećane cijene gasa za 29 posto od 1. maja 2019. godine, pa je Vlada Kantona Sarajevo subvencionirala potrošnju gasa u KS, Salkić kaže:

"Tada su se stvorili uvjeti za poskupljenje gasa, zbog kretanja cijena nafte na svjetskom tržištu, a naše su procjene da će cijene nafte padati poslije Nove godine. Subvencije koje daje Vlada KS su protivzakonite".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.