open-navfaktor-logo
search
Propala godina
Direktor Centra Amer Kapo: Zimska čarolija spasila Skenderiju od finansijske propasti
Pored svih nagomilanih problema korona je zavila u crno i Kantonalno javno preduzeće Centar Skenderija.
25.02.2021. u 07:41
get url
text
Amer Kapo
Amer Kapo

Direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo na ovoj poziciji nalazi se od 2016. godine. Za portal Faktor govorio je o trenutnom stanju u firmi kojom rukovodi, provedenim i planiranim projektima i šta je spasilo ove zime od finansijske propasti Skenderiju.

- Prošla je godina, a da nije održan ni jedan koncert, sajam ili bilo kakva manifestacija. Neće niko iznajmiti dvoranu ili bilo kakav drugi prostor kome može prisustvovati samo 30 ljudi. Preživljavamo uz podršku Vlade Kantona Sarajevo i finansijski nas je spasila Zimska čarolija koju smo organizirali na platou Skenderije. Prihod je bio oko 200 hiljada maraka, ne računajući novac koji ćemo naplatiti od sponzora – ističe Amer Kapo, direktor Centra Skenderija.

Kapo pojašnjava, da će Skenderija preživjeti nekako ovu zimu i od prihoda dva parkinga i na taj način mogu isplaćivati plaće i održavati Centar.

- Imamo planove kako ispuniti Skenderiju od septembra, ako to bude moguće zbog mjera koje se poduzimaju na sprečavanju korone. Izvjesno je da ćemo dio Skenderije iznajmiti Turističkoj zajednici KS. To je prostor u Domu mladih, gdje se nalazio Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI. Napravili smo nacrt ugovora uz mjesečnu najamninu od osam hiljada maraka. Sada čekamo da Turistička zajednica dobije dozvolu za potpisivanje ugovora od Skupštine KS – kaže Kapo.

Namjera je, dodaje Kapo, da iznajme sve prostore u Skenderiji organizacijama koji su od interesa za Kanton Sarajevo, od čega bi bilo obostrane koristi.

- Da bi se Centar Skenderija razvijao, trebaju se srušiti privremeni objekti koji su postali ruglo na platou Skenderije. To su objekti koji su se trebali ukloniti nakon tri godine, što se nije dogodilo, a izgrađeni su 1989. godine. U međuvremenu su mijenjali vlasnike i tako su ostali na platou i nastale su pravne zavrzlame i sada se ne zna ni ko su vlasnici tih objekata. Ovaj problem može riješiti samo kantonalna vlast – kaže Kapo.

Nakon urušavanja krova Ledene dvorane Centra Skenderija 2012. godine skoro ništa nije urađeno.

- Projekat za obnovu Ledene dvorane je urađen, ali ne možemo još dobiti urbanističku saglasnost, dok se ZK izvadak iz Zavoda za izgradnju KS ne upiše u vlasništo Skenderije. Kada se i ovo završi, za obnovu Ledene dvorane potrebno je pet miliona maraka. Nije to u pitanju samo srušeni krov Ledene dvorane, već je devastirana iznutra, sve do podruma – zaključuje direktor Centra Skenderija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.