open-navfaktor-logo
search
"Nužno usklađivanje"
Direktor EPBiH nakon odluke FERK-a o poskupljenju struje: Ovo je prvi korak...
AUTOR: Fena
28.06.2024. u 15:26
get url
text
Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Sanel Buljubašić izjavio je u petak medijima u Mostaru  kako je ovo prvi korak FERK-a prema JP Elektroprivreda BiH nakon dugog niza godina, koji će uskladiti cijene prema krajnim kupcima.
Pojasnio je kako je usklađivanje cijena "nužno radi očuvanja energetske stabilnosti".
- Da biste imali stabilni energetski sektor, vi morati imati stabilno preduzeće. Moramo imati finansijska sredstva da održavamo naše elektrane, hidroelektrane, termoelektrane i to je ono što je u idućem razdoblju samo jedan korak i mi ćemo se truditi da ta naša proizvodna postrojenja budu maksimalno spremna i da odgovore zahtjevima naših krajnjih kupaca – kazao je Buljubašić.
Za cijene električne energije u kategoriji domaćinstva doći će do ukupnog prosječnog povećanja cijena 10,04 posto. U kategoriji ostala potrošnja na naponskom nivou 0,4 KV (kilovolt) ukupna prosječna cijena povećat će se 7,29 posto. Za kategoriju ostala potrošnja na naponskom nivou 0,4 kV za kupce I tarifne grupe s priključnom snagom većom od 23 kW (kilovat) doći će do povećanja ukupne prosječne cijene 4,78 posto.
Za kupce s priključnom snagom manjom od 23 kW, odnosno za kupce iz II tarifne grupe povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,39 posto, za III i IV tarifnu grupu povećanje iznosi 10,07 posto, odnosno 11,07 posto, dok za V tarifnu grupu iz kategorije ostala potrošnja povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,13 posto.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.