open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Direktor FIA-e: Tvrdnje Adisa Arapovića nisu istinite, evo o čemu se radi
Finansijsko-informatička agencija (FIA) demantirala je navode Adisa Arapovića, zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, koji je Esada Mahmutovića, direktora FIA-e, optužio za "nevjerovatan primjer samovolje".  
06.11.2020. u 10:03
get url
text

Ističu da nije tačna informacija da je direktor FIA-e odbio Uredu za reviziju institucija u Federaciji BiH ustupiti podatke iz Registra finansijskih izvještaja.

- Ovo su tendenciozne i neosnovane tvrdnje, iznesene u svrhu ubiranja dnevnopolitičkih poena i zadovoljavanja interesnih grupa - izjavio je Mahmutović.

Iz FIA-e ističu da su nakon što je 28. jula 2020. zaprimljen zahtjev Ureda za reviziju institucija pripremljeni svi traženi podaci o čemu je Ured i obaviješten 3. augusta 2020. Dostavljen je, navode, prijedlog Memoranduma o saradnji i Zapisnik o primopredaji podataka koji su usklađeni internim procedurama u FIA-i kojima se reguliraju prava i obaveze prilikom ustupanja podataka. 

- Potpisivanje navedenih dokumenata je ustaljena praksa usklađena s implementiranim standardima zaštite podataka u informacionom sistemu FIA-e ISO27001:2013 i sistema menadžmenta kvalitetom u skladu sa zahtjevima ISO9001:2015. Važan dio Memoranduma je svrha korištenja ustupljenih podataka i zaštita od ustupanja istih trećim osobama čime se ne ograničava pristup podacima iz Registra finansijskih izvještaja. Međutim, Ured je odbio potpisati tražene dokumente te je 18. septembra dostavio zahtjev identičnog sadržaja, ali ovaj put navodeći da odbijaju potpisati dokumente - objasnio je Mahmutović.

Traženi podaci su, dodaje, bili pripremljeni za primopredaju 3. augusta, ali budući da Ured nije potpisao Memorandum i Zapisnik kako bi im podaci mogli biti ustupljeni, kao što to rade i druge institucije, FIA nije mogla postupiti po zahtjevu jer, iako je Ured vrhovna revizijska institucija na nivou Federacije BiH, to ga ne oslobađa od poštivanja propisa, standarda i procedura prilikom ustupanja podataka.

- Stoga je sasvim jasno da su Arapovićeve tvrdnje netačne. U vrlo kratkom periodu FIA je, suprotno ovim tvrdnjama, postala respektabilna Agencija zasnovana na principima zakonitosti, kompetentnosti, optimizaciji poslovnih procesa, odgovornosti i transparentnosti, te je sinonim za sigurnost, ažurnost i provjerenost podataka, a o čemu svjedoče i implementirani i certificirani sistemi ISO27001:2013 i ISO9001:2015 i ISO37001:2016 - zaključio je Mahmutović, saopćila je FIA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.