open-navfaktor-logo
search
Elektronska naplata
Direktor GRAS-a: Neće biti kupona, putnici će morati naučiti ulaziti na ulazna vrata
Elektronski sistem naplate u svim vozilima GRAS-a uskoro bi trebao početi funkcionisati.
17.11.2022. u 07:51
get url
text

Iz ovog javnog preduzeća nisu željeli precizirati tačan datum kada će se to konačno dogoditi.

- Sistem elektronske naplate karata je u završnoj testnoj fazi, gdje već počinjemo sa validiranjem penzionerskih, đačkih elektronskih karata na trolejbusima i tramvajima, a ovih dana ćemo pustiti testnu fazu i na autobusima i minibusima. Tako da u skorije vrijeme očekujemo puštanje kompletnog sistema u rad – rekao je za Faktor Senad Mujagić, direktor GRAS-a.

Kako je istakao, ovaj sistem će poboljšati poslovanje GRAS-a.

- Više nećemo morati kupovati namjenski papir i praviti kupone. Posebno treba istaći činjenicu da će kompletan uvid u saobraćaj biti dostupan svakog momenta, što će omogućiti praćenje rada kontrole naplate, vozača i ostalih uposlenika GRAS-a – kaže Mujagić.

Senad Mujagić

Dopuna kartica koje će sada služiti umjesto mjesečne karte će se vršiti na GRAS-ovim prodajnim mjestima.

- To će sada biti mnogo brži proces. Dopuna nepersonalizovanih kartica na kojima je novac vršit će se pored naših prodajnih mjesta i na trafikama. Korisnici javnog gradskog prijevoza će imati sve usluge elektronskog sistema naplate karata kao i u svim većim evropskim centrima. Prednosti upotrebe elektronskih kartica za korisnike javnog gradskog prijevoza su: manje gužve prilikom ulaska i izlaska iz vozila jer će biti brži sistem validiranja karata, kartice će se moći koristiti u svim vozilima prijevoza u Kantonu Sarajevo, jednostavnija dopuna kartica... Ovaj sistem će omogućiti korisnicima javnog gradskog prijevoza i korištenja aplikacije putem koje će u svakom momentu znati kada dolazi sljedeće vozilo na stajalište – kaže direktor GRAS-a.

Mujagić napominje da sva vozila GRAS-a imaju opremu za elektronsku naplatu karata.

- U svim vozilima validatori su postavljeni na ulazna vrata vozila, tj. putnici će se morati naučiti da ulaze na ulazna vrata vozila, a izlaze na izlazna, kako je to i obilježeno na samim vozilima. Želim naglasiti da tramvaji i jedan broj trolejbusa imaju i videonadzor koji je također u sklopu ove opreme, što daje dodatnu sigurnost u našim vozilima – rekao je na kraju Mujagić.

Da bi elektronski sistem naplate u potpunosti funkcionisao, potrebno je uraditi još mnogo posla kao što je postavljanje svih novih tramvajskih stajališta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.