open-navfaktor-logo
search
21 nadzor inspekcije
Direktor Hitne pomoći Zalihić: Nezapamćen atak na ustanovu od vitalnog značaja za građane KS
Adem Zalihić, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, kazao je kako je u ovoj ustanovi u 2021. godini izvršen 21 inspekcijski nadzor.
21.05.2021. u 12:31
get url
text

- Naime, sa dolaskom trećeg vala pandemije COVID-19, početkom godine našu ustanovu je zapljusnuo i val inspekcijskih nadzora. U vremenu kada je veliki broj naših sugrađana obolio od COVID-19, kada smo imali veliki broj uposlenika na bolovanju i izolaciji, što zbog COVID-19 i drugih bolesti, što zbog kontakta sa oboljelim od COVID-19, mi smo bili praktično pod opsadom inspekcijskih nadzora – naveo je Zalihić.

Istakao je da je to zahtijevalo stotine sati angažmana pravne i ekonomsko-finansijske službe kako bi se inspektorima predočila potrebna dokumentacija.

- Sve ove administrativne službe su pravna podrška našim medicinskim ekipama kako bi radile svoj posao. Drugim riječima, indirektno je bio ugrožen naš osnovni zadatak, pružanje hitne medicinske pomoći građanima KS. Mislim da je ovo nezapamćen atak na ustanovu od vitalnog značaja za građane KS. Umjesto da nam se olakša da pružamo hitnu medicinsku pomoć građanima KS, mi smo bili praktično blokirani dolaskom inspektora – kazao je Zalihić, a zatim dodao:

- Vjerovali ili ne, u 2021. godini imali smo 21 inspekcijski nadzor u našoj ustanovi. Samo jedan je rezultirao naknadnom odlukom za prijavu, a što je proslijeđeno na sudsko odlučivanje. I ta prijava je potpuno neutemeljena jer smo postupili prema rješenju Ministarstva zdravstva KS, a inspektor je naknadno dostavio mišljenje da smo po njemu napravili prekršaj.

Zalihić je kazao da smatraju da je ovo "nedopustivo, pogubno i nehumano ponašanje, 'anonimnih' pojedinaca kojem bi se moralo stati u kraj".

- Molimo sve nadležne institucije (policiju, Tužilaštvo, Ured za borbu protiv korupcije) da nam pomognu da se oslobodimo ovih opstrukcija, kako bi građani KS dobili pravovremenu i adekvatnu hitnu medicinsku pomoć – kazao je Zalihić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.