open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
Direktor KPZ-a Zenica Rusmir Isak: Trpio sam neviđene pritiske jer nisam unaprijedio sina bivšeg direktora Redže Kahrića
Iznio ozbiljne optužbe na račun ministra unutrašnjih poslova ZDK, direktora Uprave policije MUP-a ZDK i bivšeg direktora KPZ-a Zenica.
AUTOR: Autro: J. B.
13.04.2024. u 19:10
get url
text
Rusmir Isak
Rusmir Isak
Rusmir Isak, direktor Kazeno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica, uputio je otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Emiru Vrači, policijskom komesaru Admiru Gaziću i bivšem direktoru KPZ-a Zenica Redži Kahriću.
- Iako je utisak cjelokupne javnosti bio kako je Kazneno popravni zavod zatvorenog tipa Zenica doživio procvat za vrijeme mandata Redže Kahrića, nažalost, odmah nakon što sam imenovan za direktora Zavoda uočio sam brojne nepravilnosti. Međutim, odlučio sam se uhvatiti u koštac sa brojnim problemima i ispraviti greške moga prethodnika. Posebno haotično bilo je u organizacionom dijelu gdje su sinovi u njegovom mandatu napredovali. Ne treba ovom prilikom izostaviti kazati kako jedino što je moj prethodnik uradio i obnovio za vrijeme mandata je kupovina novog kotla za pečenje rakije u zatvoru - navodi Rusmir Isak u otvorenom pismu.
Da nešto ne štima u "pravnoj državi" Bosni i Hercegovini, dodaje on, shvatio sam kada je ministar unutrašnjih poslova ZDK Emir Vračo odlučio da počinitelja svih naprijed navedenih nepravilnosti, odnosno bivšeg direktora KPZ Zenica penzionera Redžu Kahrića, imenuje za svog savjetnika u MUP-u ZDK.
- To je nonsens kakav se, ustvari, i može samo dogoditi u BiH dok su evidencije biroa za zapošljavanje pune mladih i perspektivnih kadrova, koji su zbog ovakvog maćehinskog odnosa pojedinaca prinuđeni pakovati kofere i bježati iz rodne zemlje. Oni ne mogu, a Kahrić za to vrijeme prima i plaću i penziju - navodi Isak.
Moja borba sa korumpiranim sigurnosnim sistemom kojeg vode ministar MUP-a ZDK Emir Vračo, policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK Admir Gazić i savjetnik ministra MUP-a ZDK Redžo Kahrić, istakao je on, posebno je došla do izražaja nakon što nisam podlegao pritisku da unaprijedim sina Redže Kahrića, a koji je za vrijeme njegovog direktorskog mandata dva puta napredovao u KPZ-u Zenica.
- Trpio sam neviđene pritiske Redže Kahrića koji je pravio razne spletke, ali njima nisam i neću podleći nego ću nastaviti raditi u skladu sa zakonom i u najboljem interesu Zavoda. Na čast MUP-a ZDK treba biti što je ova važna uprava policije postala sredstvo kojim će se prijetiti montiranjem istraga mojoj porodici i meni, a sve to samo zbog toga što ne želim da sinu savjetnika ministra MUP-a ZDK, inače penzioneru, omogućim nezasluženi napredak u karijeri. Takva politika napredovanja, u kojoj su uzlaznom putanjom išli nezasluženi pojedinci s političkom pozadinom, danom mog imenovanja je završena. Nikada neću biti jedan od onih koji će zbog činjenice da je neko sin savjetnika ministra MUP-a ZDK podleći pritisku i oštetiti bilo kojeg pojedinca, a koji više zaslužuje napredak u karijeri - naveo je Isak.
Osoba koja je omogućila da policijski organ koristi u svrhu političkih obračuna i pokušaja montiranja, iastakao je Rusmir Isak, ima ime i prezime koje treba jasno i glasno reći - ta osoba zove se Admir Gazić.
- Njegova obaveza kao policijskog komesara Uprave policije MUP-a ZDK je da osigura depolitiziranu policiju koja će raditi na osnovu činjenica i dokaza, a ne instrukcija politički imenovanih savjetnika. Modus operandi ove grupe ljudi je isti. U medijima stvoriti sliku o pojedincima da su kriminalci ili nasilne osobe, formirati predmet preko podobnih službenika, naći upravu policije pod njihovom kontrolom koja će sprovoditi određene radnje i na kraju sve to pustite u medije s ciljem diskreditacije i osuđivanja prije bilo kakve odluke ili presude. Takva podmetanja na svojoj koži možda su najbolje osjetili Elmedin Konaković, Nermin Nikšić, Aljoša Čampara i drugi pojedinci koji su pokazali otpor korumpiranom sistemu pa je valjda sada došao red i na nas - navodi Isak.
Na njihovu žalost, diodao je, nastavit ćemo se boriti protiv sistema koji su uspostavili i koji godinama unazad grade, još jače i još hrabrije.
- Na kraju ovog otvorenog pisma, pozivam sve naprijed navedene da se podhitno uozbilje te svoj posao rade u skladu sa zakonom, dokazima, činjenicama i u interesu pravde i istine - zaključio je Rusmir Isak, direktor KPZ-a Zenica.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.