open-navfaktor-logo
search
Dobili Rješenje
Direktor NUBBiH: Vijećnica između kulture i politike, slijedi principijelna i pravna bitka
Rješenje o uspostavi zemljišnoknjižnog uloška i (nezakonitoj) uknjižbi prava vlasništva Grada Sarajeva nad Vijećnicom konačno je našlo svoj put do Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dobitnice Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva (sic!!!) i čuvara pisane riječi stvarane stoljećima na ovim prostorima, saopćio je Ured direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismeta Ovčine.
10.03.2023. u 15:03
get url
text

- Iako stranka u postupku, spomenuto rješenje nije dostavljeno službenim putem, a o njegovom sadržaju kolektiv Biblioteke saznao je iz medija. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine neumorno poduzima sve pravne radnje kako bi se vratila u svoje prijeratne prostorije, dodijeljene u skladu sa rješenjem nadležnog organa.

Nažalost, izgleda da ova borba ne odjekuje dovoljno u javnom prostoru i da NUBBiH 30 godina nakon njenog ratnog razaranja i dalje trpi nepoštovanje i neprihvaćanje, toleriše nemarnost i indiferentnost od strane odgovornih struktura sa apsolutnim zanemarivanjem njenog značaja i kontinuiteta - navodi se u saopćenju.

Dodaju da se zgrada Vijećnice, reprezentativno i monumentalno kulturno-arhitektonsko zdanje, koje treba biti dom najsofisticiranijim duhovnim manifestacijama kulturnog i intelektualnog života, a što i jeste pisana riječ i funkcija NUBBiH, sada nalazi na raskršću između kulture i politike.

VEZANI TEKST - Općina Stari Grad pokreće krivičnu prijavu za nezakonit upis Vijećnice: "Grad Sarajevo ne polaže nikakva prava"

- Odsustvom Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, simbola stradanja i jednog od simbola kulturnog identiteta BiH, iz zgrade Vijećnice, obesmišljava se njena esencijalna karakteristika da kao reprezentativno i monumentalno kulturno-arhitektonsko zdanje bude dom najsofisticiranijim duhovnim manifestacijama kulturnog i intelektualnog života, što i jeste pisana riječ i funkcija NUBBiH, a nipošto administrativno-upravna aparatura čiji birokratizam kulturno i duhovno unižava.

Pravni zastupnik NUBBiH već je poduzeo neophodne korake zbog očigledne povrede i zloupotrebe prava, a slijedi principijelna i pravna bitka za povrat onoga što NUBBiH pripada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.