open-navfaktor-logo
search
Nužna rekonstrukcija
Direktor Petrinić: Nemamo informacije o prodaji Skenderije
Direktor KJP Centar Skenderija Sarajevo Damir Petrinić kazao je da nema, a niti su mu tražene neke informacije koje bi mogle ukazivati na prodaju Skenderije. O navodnoj prodaji, kaže, saznao je samo iz medija.
03.12.2023. u 11:23
get url
text

VEZANI TEKST - Priču o rušenju Skenderije pokrenuo je prije nekoliko godina Konaković: Nije šeik od Beograda na vodi, nego...

- Mi odgovorno tvrdimo, Uprava Skenderije, Nadzorni odbor, da nemamo te informacije, a niti su tražene neke informacije koje bi mogle implicirati da je neka prodaja u pitanju ili da su neki pregovori u toku. Kod nas nije došao niti neki investitor, niti je neko treće lice tražilo neke podatke od nas koji mogu naslutiti da se radi o nekim pregovorima, o nekim predradnjama koje treba da služe kao osnova za neku buduću prodaju - rekao je Petrinić

Ali, ono što sigurno zna, Petrinić kaže da je to da objekat Skenderija treba rekonstrukciju, renoviranje. U tu svrhu je planiran budžet u 2023. godini od skoro 10 miliona KM, a sredstva su namijenjena za tri prioritetna projekta rekonstrukcije -  Dom mladih, sanaciju platoa i sanaciju ledene dvorane.

- Na žalost, za sva tri projekta još uvijek nismo dobili dozvole za rad – kaže on. 

Za Dom mladih, pojašnjava, imaju spremnu projektnu dokumentaciju, a prije godinu dana predali su zahtjev za urbanističku dozvolu, kao prvi korak za gradnju. Međutim, s obzirom da su u zaštitnom pojasu, od 2021. godine čekaju odluku o stavljanju Centra Skenderija na listu nacionalnih spomenika.

- Još uvijek čekamo saglasnost od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Imamo urgencije, imamo hitne potrebe da radimo rekonstrukciju, ali ništa ne možemo – navodi Petrinić.

VEZANI TEKST - Stiže li šeik da ruši Skenderiju: Kapidžić kaže da je to nemoguće; Kakve informacije ima direktor Petrinić

Također, za sanaciju platoa neophodno je rušenje nekih objekata, trgovki u B fazi, ali nisu dobili saglasnost ni za rušenje.

Za rekonstrukciju ledene dvorane postoji problem neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. B faza Skenderija je u vlasništvu Zavoda za izgradnju Grada Sarajeva. Da bi mi mogli dobiti neke dozvole, konkretno građevinsku dozvolu, mi moramo riješiti imovinsko-pravne odnose sa Gradom, a Zavod je, u biti, pod nadležnošću Kantona.

- Iako bi sve to trebao bit jednostavan proces, kod nas nije ništa jednostavno, a pogotovo ne brzo - zaključio je Petrinić, s nadom da će Skenderija, ipak, uskoro dočekati prijeko potrebnu rekonstrukciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.