open-navfaktor-logo
search
Iznio podatke
Direktor RMU Banovići: Koliko je uglja izvezeno u Srbiju, a koliko će biti na raspolaganju građanima BiH
Rudnik mrkog uglja (RMU) Banovići ove godine će osigurati zalihe uglja za prodaju građanima koje će biti na nivou prethodnih godina, potvrdio je za Faktor generalni direktor ovog rudnika Elvir Salihović.
21.07.2022. u 12:12
get url
text

- RMU Banovići prodao je 753 hiljade tona uglja, a od toga je 51 hiljada tona otišla u Srbiju, našem strateškom kupcu i partnerima s kojima poslujemo decenijama. U tih 51 hiljadu tona je značajan dio i niskokaloričnog uglja, koji ranije nismo uopće prodavali, a taj ugalj ne odgovara našim termoelektranama i bh. tržištu. Dakle, gledajući prethodne godine nivo izvoza u Srbiju nije ništa veći, s aspekta zaliha koje trebaju bh. tržištu - kaže Salihović.

Kada je u pitanju snabdijevanje građana i rudara iz RMU Banovići ugljem za ogrjev, Salihović ističe da rudari ne dobijaju regres u uglju, nego im je omogućeno da na rate plaćaju ugalj.

- Za sve naše rudare će biti uglja i već je 60 do 70 posto količina koje su rudari tražili za svoje potrebe isporučeno. Snabdijevanje građana bit će na nivou prethodnih godina, nikako manje. Količine za građane neće biti smanjene. Naš ukupni kapacitet je od 1,55 do 1,60 miliona tona godišnje i mi se u taj plan moramo uklopiti - navodi Salihović.

VEZANI TEKST - Vučić kupio unaprijed sav ugalj koji se iskopa u BiH, građani će se smrzavati

Salihović naglašava da su "potpuno netačni i nepreovjereni navodi" u tekstu objavljenom na portalu Capital.ba u kojem se, između ostalog kaže, da "punih 20 dana nijedan kamion, osim onih iz Srbije, ne može da stane u red za utovar".

- Tamo se kaže da kamioni iz Srbije dovoze japiju i odvoze ugalj. To je potpuno netačno. Nama japiju dovozi firma s područja TK s kojom imamo ugovor. Dakle, japija ne dolazi iz inostranstva. Naš ugalj košta 180 KM po toni i prodaje se na tržištu po toj cijeni, ostatak cijene ovisi od prijevoznika - navodi Salihović.

Oglasili su se danas i iz Rudnika "Banovići" ističući da su, zbog povećane potražnje za ugljem izazvane krizom s energentima u cijelom svijetu, stvorene veće gužve i čekanja pri utovaru uglja, ali da svi njihovi kupci imaju jednak tretman i da se dogovorene količine uglja izvoze po planu.

Kazali su i da sa "Elektroprivredom Srbije" imaju ugovor za isporuku 100.000 tona uglja, od čega će u ovoj godini realizirati oko 50 posto, te ugovore s drugim kompanijama u Srbiji u količini od 150.000 tona, te da je 90 posto riječ o uglju koji ne odgovara našim termoelektranama.

- Nijedan strateški partner niti kupac banovićkog uglja nije i neće biti oštećen po pitanju isporuke i poštivanja potpisanih ugovora, što u konačnici znači da ni bh. tržište nije energetski ugroženo, barem kada je u pitanju naš ugalj - dodali su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.