open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Direktor Službe za zajedničke poslove BiH optužen da je zloupotrebama "zaradio" oko 42.000 KM
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Dragana Šojića (1961), državljanina BiH i Srbije, uposlenog na poziciji direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.
04.01.2023. u 09:44
get url
text

Šojić se tereti da je, u periodu od 2018. do 2022. godine, u svojstvu službene osobe u institucijama Bosne i Hercegovine, postupao protivno zakonu i pozitivnim propisima, zloupotrijebivši svoj službenih položaj, kako bi sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist, te nanio štetu budžetskim sredstvima i resursima institucije kojom je rukovodio.

VEZANI TEKST - Ko je uhapšeni Šojić: Šarovićev čovjek od povjerenja, rat proveo na Jevrejskom, svjedočio u korist Karadžića

U optužnici se navodi da je optuženi zloupotrebljavao službena vozila institucije, kako bi više puta privatno putovao u inozemstvo, na područje Srbije i Crne Gore, bez službenih naloga i potrebne procedure za korištenje službenih vozila u institucijama BiH, zatim da je sačinjavao i u putne naloge unosio neistinite podatke o navodnom
kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu kada nije boravio na poslu, kako bi ostvario pravo na platu i naknade iz radnog odnosa.

- Optuženi se tereti da je, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, iskoristio i prekoračio službene ovlasti te je nezakonitim postupanjem, na ime neosnovano isplaćenih plata, topih obroka, goriva i servisiranja vozila, pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877,78 KM, te u istom iznosu oštetio budžet Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hecegovine - saopćeno je iz Tužilaštva.

Navode optužbe tužilaštvo namjerava dokazivati pozivanjem 10 svjedoka, stručnog vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala među kojima i obimnu finansijsku i službenu dokumentaciju.  

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.