open-navfaktor-logo
search
Lovište Zelengora
Direktor srbijanske BIA-e Aleksandar Vulin lovi po Bosni i Hercegovini
Direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije Aleksandar Vulin protekle nedjelje bio je u lovu u posebnom lovištu Zelengora u Foči.
03.11.2023. u 11:16
get url
text
Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Iz Nacionalnog parka Sutjeska koje upravlja ovim atraktivnim lovištem za naš portal potvrđeno je da je šef srbijanske tajne policije proteklog vikenda na poziv direktora NP Sutjeska Veljka Blagojevića bio u lovu.

- Prilikom boravka s njim su u pratnji bili i stručni pratioci Službe nadzora lova, ribolova i osiguranja objekata NP Sutjeska. Gospodinu Vulinu je izdata dozvola za lov prije ulaska u lovište u skladu sa važećim zakonskim propisima - navodi se u odgovoru direktora NP Sutjeska na pitanja Capitala. 

On dodaje da je direktoru BIA-e 26. oktobra poslat poziv u lov, a istoga dana, navodi dalje, radi regulisanja unosa lovačkog naoružanja, Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine i Upravi za indirektno oporezivanje BiH – graničnom prijelazu Vardište, poslato je obavještenje o dolasku Vulina i njegovih pratilaca u lov.

S druge strane, izvori Capitala tvrde da prilikom dolaska Vulina u lov na Zelengoru nije sve protekle po propisima. Oni kažu da Vulin jeste dobio uredan poziv za lov i da je u skladu sa zakonom prešao granicu, ali da nije ušao u lovište u skladu sa propisima zato što direktor NP Sutjeska o tome nije obavijestio nadležne u Službi nadzora i lovočuvare.

- U nedjelju je na Zelengori bila prava drama, jer lovočuvari uopće nisu znali da su gosti u lovištu, što je naprosto nevjerovatno, pogotovo kad su u pitanju gosti tog ranga - tvrde izvori Capitala. 

Oni ističu da je direktor morao da "pegla" stvar sa lovočuvarima, ali da je naprosto neshvatljivo da se prave tako banalni propusti kada u goste dolaze tako visoki gosti.

- Postoji i sumnja da je tokom lova jedna divokoza odstrijeljena u dijelu posebnog lovišta u kojem je dozvoljen samo sanitarni odstrel i to uz posebne dozvole lugara, a strogo zabranjen komercijalni lov - kažu naši izvori.

Ipak, direktor NP Sutjeska Veljko Blagojević kategorično negira da je bilo šta urađeno mimo propisa.

- Prilikom boravka gospodina Vulina ispoštovana je sva zakonska procedura - kaže Blagojević u odgovoru na naša pitanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.