open-navfaktor-logo
search
Reagirao na prozivke
Direktor ViK-a Hadžiahmetović odgovorio KO SDA Sarajevo
Gospodo, žao mi je, ali naš stav je jasan - tajkuni će plaćati prvi, a sirotinja zadnja, poručio je Hadžiahmetović
15.07.2019. u 21:01
get url
text

Direktor Vodovoda i kanalizacije Sarajevo Enver Hadžiahmetović odgovorio je na prozivke, odnosno saopćenje u vezi s njim koji je uputio Kantonalni odbor SDA Sarajevo.

Hadžiahmetovićevo reagiranje prenosimo u cijelosti: 

Kada te neko na ovakav način proziva kao što je to uradio KO SDA Sarajevo, onda je to najbolji znak da se procesi u jednom javnom preduzeću u Kantonu Sarajevo odvijaju u pravom smjeru. U svakom slučaju, s obzirom da je KO SDA Sarajevo sramno udario na moju čast i ugled, želim da kao građanin demantujem neistine navedene u njihovom saopćenju, kako zbog onih  koji me ne poznaju, tako i iz razloga što svaka laž, nakon što se tri puta izgovori, nažalost postane istina.

Moj politički angažman?

Moja politička karijera završena je 2000. godine, kada sam kao član SBiH (1996 do 2000) i kao tadašnji zamjenik ministra za promet i komunikacije ZDK prešao u DGS BiH, tj Graničnu policiju BiH. Čak nisam ni član stranke Naroda i Pravde preko koje sam došao na poziciju V.D. direktora Vik-a, jer mi to nije postavljeno kao uslov. Kao savjetnik načelnika općine došao sam kao nestranački čovjek, kao stručno lice iz oblasti privrede. Ako me je načelnik općine angažirao nezakonito, a mislim da nije, (ja to sada prvi put čujem) onda to zasigurno nije bilo sa mojim znanjem.

Enormna i nezakonita stranačka zapošljavanja?

U prethodnom mandatu 2012-2016 u JPK je bilo zaposleno 110 radnika. Ja sam zatekao 80, a kada sam napustio firmu u njoj je ostalo 78 da radi. Primio sam na neodređeno 4 osobe putem javnog oglasa (3 NK radnici i  1 SSS), a u pojedinim fazama primani su sezonski radnici (uglavnom romska populacija za rad na prikupljanju otpada). Dakle, apsulutna je laž da se enormno zapošljavalo, a naročito stranački. Pozivam SDA da urade ono što ne vole-provjere činjenice.

Projekti u Brezi (propali)

Firmu Prve gume u Brezu doveo je gospodin Nermin Milić iz Sarajeva (vlasnik je investitor iz Zagreba) i tog čovjeka pozivam da kaže zašto ovi projekti u Brezi nisu uspjeli. Ono što znam jeste da odmah nakon što je izašla informacija da se trebaju otvoriti 4 firme na lokalitetu Površinskog kopa Koritnik, „samoorganizirali“ su se ljudi iz okolnog naselja i potpisali peticiju (315 potpisa) da ne žele ove fabrike, jer navodno neke od njih zagađuju okolinu, što nema veze sa stvarnim stanjem i namjerama investitora (Hidroponika-povrće na vodi, energ.postrojenje na biomasu-sječku, suha reciklaža guma i postrojenje za proizvodnju peleta). Ovo je bio dovoljan signal za investitora da napusti Brezu, a peticija je bila politički motivirana.

Komunalni problemi u Brezi?

Činjenice su slijedeće:

●                   Od 2013. godine Breza nema pretovarnu stanicu komunalnog otpada jer se Općinsko vijeće ne može dogovoriti o lokaciji parcele.

●                   Otpad se vozi na regionalnu deponiju i stvaraju se dodatni troškovi transporta, a Općinsko vijeće ne želi da poveća cijenu, niti da izvrši subvencioniranje troškova (šteta 600.000 KM)

●                   Općinsko vijeće Odlukom oduzima od JPK Breza komunalnu djelatnost održavanja javnih cesta i daje ga privatnom licu (šteta 150.000 KM)

●                   Općinsko vijeće dozvoljava da Rudnik Breza dva puta poveća cijenu toplotne energije JPK Breza (24 %, šteta 200.000 KM)

●                   Utrošeno je 5 miliona KM u filtersko postrojenje u s. Hodžići koje nije u funkciji u punom kapacitetu, pa smo bili primorani da rekonstruišemo staro filtersko postrojenje na tzv „Medića pumpi“, kako bi se voda prerađivala.

Bez obzira na sve gore navedeno, sve udarce smo izdržali i JPK Breza poslovalo je pozitivno obje ove godine. Imali smo snabdijevanje vodom bez redukcija, čist grad, redovan je bio odvoz smeća... Također, otkupili smo od PIO-a obaveze po doprinosima iz ranijih godina, gdje su nam otpisane zatezne kamate u visini 480.000 KM, tako da svaki radnik po završetku radnog vijeka može ići u zaslužnu penziju, svaki radnik je imao redovnu platu i svi su dobili regres.

Istina je i da je grijanje u Brezi trebalo i moralo biti bolje.

Lično, nisam nikada krivično ni prekršajno kažnjavan, pa je valjda jedina opcija da oni koji su mnoga preduzeća u BiH zavili u crno udaraju na ono što im je preostalo - na poštenje i čast, naravno bez dokaza. Šta više, kao član tima za borbu protiv korupcije na državnom nivou svega sam se nagledao, pa me ne ni ovo ne iznenađuje previše. Bilo kako bilo,  surova istina ostaje, a to je da ova država ne može dalje sa ovolikom korupcijom i vrijeme je da se krene u odlučni boj. U tome nas neće zaustaviti nesuvisli medijski i svaki drugi pritisci.

Gospodo, žao mi je, ali naš stav je jasan - tajkuni će plaćati prvi, a sirotinja zadnja. Stranačka kartica više neće moći služiti kao "bon" za besplatno korištenje državnih resursa. Od građana tražim podršku, a za svaki moj prijestup i zloupotrebu spreman sam da odgovaram. 

Iza svake svoje tvrdnje stojim sa pisanim dokazima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.