open-navfaktor-logo
search
Gudeljević na potezu
Direktor WHO: BiH mora potpisati ugovore da bi dobila vakcine, proizvođači opstruiraju isporuku putem COVAX-a
Tedros Adhanon Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), razgovarao je danas sa predsjedavajućim Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, u vezi s isporukom vakcina koje je naša zemlja naručila preko COVAX mehanizma. 
02.03.2021. u 13:35
get url
text

Ghebreyesus je, prema nezvaničnim informacijama Faktora, članovima Predsjedništva ponovio da Bosna i Hercegovina, tačnije ministrica Ankica Gudeljević i Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje je kontakt za isporuku vakcina preko COVAX mehanizma, treba Globalnoj alijansi za vakcine (GAVI) dostaviti potpisane ugovore koje je GAVI dostavio 22. februara. 

VEZANI TEKST - GAVI kasnio s ugovorima, a Gudeljević dodatno komplicira: Čemu insistiranje na saglasnosti entiteta?

Iz Svjetske zdravstvene organizacije su podsjetili da sve zemlje učesnice u COVAX mehanizmu moraju potpisati sporazume o obeštećenju i odgovornosti sa proizvođačima vakcina, da su ti sporazumi isti za sve države.

Ministarstvo civilnih poslova je dokumentaciju prošle sedmice proslijedilo entitetima, a u ovom momentu nije poznato da li su oni potpisali, odnosno dali saglasnost i kada će ta dokumentacija biti proslijeđena GAVI-ju. 

Direktor WHO i njegovi saradnici su u telefonskom razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH, također, na neki način dali do znanja da i proizvođači vakcina koji svoj proizvod prodaju preko COVAX-a, izbjegavaju ispoštovati svoje obaveze iz ugovora. To bi značilo da proizvođači preferiraju vakcine prodadavati zemljama koje direktno kupuju jer je zarada veća, nego što je imaju prodajom preko COVAX-a u okviru kojeg su cijene vakcina znatno niže.

GAVI je, prema tvrdnjama iz Ministarstva civilnih poslova, kasno dostavio ugovore, iako je Ministarstvo to tražilo unazad dva mjeseca. Dodatni gubitak vremena je i taj što Ministarstvo traži saglasnosti od entiteta, iako se radi o uniformnim dokumentima, u kojima se ne može ništa promijeniti i isti su za sve zemlje iz COVAX mehanizma.

Također, prema nezvaničnim informacijama, iz WHO je članovima Predsjedništva predočeno i da ova organizacija radi na uspostavljanju mehanizma preko kojeg bi se isplaćivala obeštećenja u slučaju da neka od vakcina uzrokuje trajni invaliditet ili smrtne slučajeve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.