open-navfaktor-logo
search
Samir Suljagić
Direktor Zavoda Pazarić: Ne želim da štićenici gube zbog svega što se dešava, oni su prioritet, spremamo im odlazak na more
Nakon objavljenog snimka zlostavljanja štićenika Zavoda Pazarić, koji je potresao region, pitali smo direktora Samira Suljagića kakva je trenutno situacija u ovoj ustanovi.
18.08.2023. u 20:03
get url
text

Kako navodi, trenutno se provodi više krivičnih postupaka o različitim slučajevima

- Provode se krivični postupci, Tužilaštvo radi svoj dio posla, kao i MUP. Imamo i od ranije pokrenutih postupaka tako da će se sve u kompletu raditi – kazao je Suljagić dodajući da ne može potvrditi tačan broj radnika protiv kojih se provode krivični postupci.

Ističe kako će za sve za koje se utvrde propusti teže povrede radne dužnosti biti najtežih sankcija.

On navodi kako 20 radnika Pazarića ne ispunjavaju uvjete za rad.

- Mi dvije godine pričamo o tome. Radit će se prekvalifikacija tamo gdje je to moguće, neki su i završili prekvalifikacije tako da će vjerovatno ispunjavati uvjete za to ili neka druga radna mjesta. Za neke to neće moći biti osigurano. Vidjet ćemo prema Zakonu o radu šta tu možemo učiniti – kazao je.

Na pitanje kako funkcioniše Zavod Pazarić s obzirom na veći broj krivičnih postupaka, ali i nestručnih kadrova Suljagić govori:

- Ne mogu se baviti redovnim poslom. Spremamo odlazak više od stotinu štićenika na more. Ne znam hoće li se to moći realizovati zbog ovoga. To je teška procedura. Okupirani smo prioritetima, pokušavamo da štićenici ne osjete taj dio. Meni su oni prioritet. Ovi postupci će ići svojim tokom, trajat će – započeo je te nastavio:

- Ja ne želim da štićenici gube zbog toga. Angažovao sam sav kadar da pokušamo ostvariti ono što smo naumili. Dobili smo ponudu jednog našeg donatora koji želi ostati anoniman da nam osigura besplatan smještaj za stotinjak štićenika na moru. To je pokrenuto od ranije, išlo je svojim tokom. Sad smo prekinuli sa ovim.

 Suljagić je komentirao i epilog krivičnih postupaka.

- Vjerovatno će se sve završiti na sudu. Znate neko ako dobije otkaz, a ima ugovor na neodređeno, to će dobit sudski epilog. Moramo se spremiti na taj dio, i finansijski. Neće niko prihvatiti to, a da se ne pokuša pravno zaštiti. To će otići u nekom drugom pravcu. Izazvat će nam dodatne troškove i obaveze tih zastupanja. Mi mislimo da je ovo urađeno u skladu sa zakonom, vidjet ćemo šta će Sud reći – zaključuje Suljagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.