open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Direktor ZZOKS: Osigurat ćemo jednakost i transparentnost naručivanja za specijalističke preglede
Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Muamer Kosovac održao je sastanak s predstavnicima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" i Doma Zdravlja Kantona Sarajevo.
07.08.2023. u 13:21
get url
text

Tema je bio projekat "Kreiranje jedinstvenog kalendara naručivanja na specijalističke preglede u javnim zdravstvenim ustanovama Kantona Sarajevo", odnosno elektronsko zakazivanje termina putem eUputnica, saopćeno je iz navedenog zavoda.

Ciljevi ovog projekta su skraćivanje listi čekanja na zdravstvene usluge u Kantonu, izbjegavanje višestrukog naručivanja, transparentnost te jednakost u dostupnosti svih zdravstvenih usluga za svakog osiguranika.

Kako je rekao direktor Kosovac, implementacija projekta će značajno skratiti višemjesečna čekanja za pojedine specijalističke preglede a svim osiguranicima će na web-stranici Zavoda biti javno dostupne informacije o slobodnim terminima.

- Na ovaj način ćemo osigurati jednakost i transparentnost naručivanja na specijalističke preglede. Realizacija projekta neće iziskivati dodatne troškove za Zavod niti osiguranike, a intencija je da kapacitete informacionog sistema usmjerimo ka unapređenju poslovnih procesa i dobrobiti pacijenata - kazao je direktor.

Jedan od zaključaka sastanka je i ukidanje pisanih uputnica, odnosno vrlo brzo trebalo bi da zaživi elektronsko zakazivanje termina putem eUputnica. Nakon što budu uspostavljene liste termina u zdravstvenim ustanovama, sve detaljne informacije bit će dostupne na internet stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.