open-navfaktor-logo
search
Služba za zajedničke poslove
Direktorica pred kraj mandata učestvovala na internom konkursu i dobila posao
Direktorica Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine je tokom trajanja mandata učestvovala na internom konkursu u ovoj Službi, pred kraj mandata je razriješena dužnosti direktorice na lični zahtjev da bi potom bila imenovana za pomoćnika direktora Službe. Ovo je Ured za reviziju institucija BiH doveo u pitanje s aspekta pravilnosti i primjerenosti.
19.08.2022. u 12:36
get url
text

Interni oglas za pomoćnika direktora je objavljen u januaru prošle godine i na njega su se mogli prijaviti samo državni služenici iz Službe za zajedničke poslove. Ali na konkurs se prijavila i direktorica Službe Meliha Jahjaefendić kojoj je mandat isticao 1. maja. Ona je potom s 30. aprilom razriješena dužnosti direktora Službe na lični zahtjev da bi nekoliko dana kasnije bila imenovana za pomoćnika direktora koji je tražen internim konkursom.

Iz Službe za zajedničke poslove nisu vidjeli ništa sporno.

VEZANI TEKST - Revizija utvrdila: Osam sati u kafani o državnom trošku, ministru Lučiću bila malo četiri savjetnika

- Prema tumačenju Službe, navedena prijava je u skladu sa relevantnim propisima, jer je direktorica Službe prije imenovanja bila zaposlena u Službi na poziciji šefa Odsjeka za finansijsko-materijalne poslove, te je stoga mogla učestvovati na internom konkursu – navedeno je u nedavno objavljenom izvještaju Ureda za reviziju o radu Službe za zajedničke poslove u 2021. godini.

Međutim, revizori su ukazali da se direktorica nakon isteka mandata mogla vratiti na radno mjesto koje je isto ili slično radnom mjestu na koje je bila postavljena prije imenovanja, odnosno na radno mjesto šefa unutrašnje organizacione jedinice. Ona je pak imenovana za pomoćnika direktora.

Pri tome su revizori ukazali da proceduru internog konkursa provodi komisija koju imenuje upravo rukovodilac institucije po prethodnoj saglasnosti Agencije za državnu službu.

I Minstarstvo pravde Bosne i Hercegovine je dalo mišljenje koje je na sličnom fonu.

- Mogućnost prijave sekretara sa posebnim zadatkom na interni oglas, imajući u vidu činjenicu da nije eksplicitno zabranjena, nesporna je kada takva osoba dobrovoljno da ostavku s tog položaja, vrati se na isto ili slično radno mjesto u instituciji i prijavi se na pomenuti interni oglas. Međutim, svakako bi i u ovom slučaju trebalo imati u vidu da bi ispravnost takve prijave sekretara sa posebnim zadatkom na interni oglas bila upitna i iz drugih razloga koji dovode u pitanje njegovu objektivnost spram internog oglasa na koji bi se prijavio.

Tu prije svega mislimo na činjenicu da proceduru svakog konkursa pokreće rukovodilac institucije, a posebno da proceduru internog konkursa provodi komisija koju imenuje rukovodilac institucije koji je u pravilu sekretar s posebnim zadatkom, odnosno da sekretar sa posebnim zadatkom, a kao što smo gore naveli, obavlja poslove rukovodnog karaktera koji svakako ima utjecaj na sastav komisije, čak i u slučaju da je isti nije neposredno imenovao, te da u slučajevima postavljanja rukovodećeg državnog službenika istog imenuje rukovodilac institucije – piše u mišljenju Ministarstva pravde.

Pitanje ovog imenovanja direktorice Službe za zajedničke poslove institcuija BiH Melihe Jahjaefendić je, prema tekstu Žurnala iz febrara ove godine, istraživalo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Saglasnost za njeno imenovanje po internom konkursu dao je zamjenik direktora Službe za zajedničke poslove Dragan Šojić. Inače, Šojić je pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.