open-navfaktor-logo
search
Ostat će upamćen
Dirljive oproštajne poruke nakon smrti akademika Dževada Karahasana
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je telegram saučešća povodom smrti bosanskohercegovačkog književnika, profesora i akademika Dževada Karahasana.
19.05.2023. u 20:52
get url
text

- Duboko me je potresla vijest o smrti našeg velikog književnika, profesora i akademika Dževada Karahasana. To je veliki gubitak za njegovu porodicu, prijatelje i Bosnu i Hercegovinu. Profesor Dževad Karahasan ostat će upamćen kao vrhunski intelektualac i pisac, koji je dao ogroman doprinos nauci i akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, Evropi i cijelom svijetu.

Njegove knjige, prevedene na više od petnaest jezika, zauvijek će svjedočiti o njegovom književnom stvaralaštvu. Izjavljujem iskreno saučešće porodici, prijateljima i svima koji su imali čast poznavati akademika Dževada Karahasana - naveo je Bećirović.

Od akademika se oprostio i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

- Sa dubokim žaljenjem primio sam vijest o smrti našeg proslavljenog književnika, profesora i akademika Dževada Karahasana. Njegovim odlaskom izgubili smo jedinstvenog stvaraoca koji je svojim djelima ostavio neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkoj, evropskoj i svjetskoj književnosti. Ostat će upamćen i kao čovjek koji je predano radio na afirmaciji Bosne i Hercegovine, njene ideje i najplemenitijih vrijednosti na kojima počiva. Upućujem iskreno saučešće njegovoj porodici i prijateljima - naveo je Izetbegović.

VEZANI TEKST - Preminuo Dževad Karahasan

Od akademika Karahasna se oprostio i oskarovac Danis Tanović, koji je bio Karahasanov student.

- Dževad Karahasan je uvijek imao osmijeh i strpljenje za svako studentsko pitanje. Falit će mi zauvijek dugi razgovori u kojima sam učio o suštini svijeta i umjetnosti. Hvala vam za sve dragi Profesore - naveo je Tanović.

Oglasio se i glumac Nermin Tulić: Ode i Dževad Karahasan... Zbogom prijatelju... The Rest i s Silence...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.