open-navfaktor-logo
search
VSTVBiH
Disciplinska komisija potvrdila odluku o odgovornosti tužioca Mahmuta Švrake
Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) u predmetu protiv tuženog Mahmuta Švrake, glavnog tužioca javnog tužilaštva RS-a, odlučujući po žalbi tuženog, donijela je Odluku kojom je odbila kao neosnovanu njegovu žalbu tuženog Švraka Mahmuta i potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije za tužioce od 03.7.2021. godine.
25.10.2021. u 15:17
get url
text

Odlukom Prvostepene disciplinske komisije za tužioce, Švraka je oglašen odgovornim za disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 17. Zakona o VSTV-u BiH – "propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća".

Za navedeni disciplinski prekršaj, Švraki je izrečena disciplinska mjera smanjenje plaće za iznos od 10 posto na period od tri mjeseca.

Protiv odluke Drugostepene komisije VSTV-a BiH može se uložiti žalba Vijeću kao cjelini u roku od osam dana od dana prijema odluke. Odluka Drugostepene disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere, u skladu sa članom 103. stav 2. Poslovnika VSTV-a BiH, saopćio je VSTV.

Disciplinski postupak protiv Švrake se vodio zbog prekršaja koji se odnosi na nepoštivanje rokova prilikom izbora članice Vijeća Željke Radović za glavnu tužiteljicu Okružnog tužilaštva u Doboju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.