open-navfaktor-logo
search
Konačna odluka VSTV-a
Disciplinska mjera: Mahmut Švraka premješten s mjesta glavnog tužioca RS-a, izabran novi
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine donijelo je konačnu odluku i premjestilo Mahmuta Švraku s pozicije glavnog tužioca na funkciju tužioca Javnog tužilaštva RS-a. 
25.10.2022. u 12:27
get url
text

Odluka je donesena zbog disciplinskih prekršaja nemar ili nepažnja u vršenju dužnosti, te propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća.

Kako je saopćeno, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je 20. oktobra 2022. razmatralo i usvojilo žalbu Ureda disciplinskog tužioca (UDT), te preinačilo odluku Drugostepene disciplinske komisije za tužioce iz augusta ove godine u pogledu izrečene disciplinske mjere.

Drugostepenom odlukom, Švraki je uvažena žalba i izrečena disciplinska mjera smanjenja plaće za 30 posto na pola godine.

VEZANI TEKST - VSTV smijenio Mahmuta Švraku s mjesta glavnog tužioca RS-a, ima pravo žalbe 

Prvostepenom odlukom, njemu je utvrđena disciplinska odgovornost zato što je propustio postupiti u skladu s relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u, odnosno jer je propustio dodijeliti predmete svim tužiocima putem ovog sistema. Također je utvrđeno da je propustio da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Javnog tužilaštva RS-a, te mu je izrečena mjera premještanja na funkciju tužioca.

Za vršioca dužnosti glavnog tužioca Javnog tužilaštva RS-a izabran je Miodrag Bajić, koji će tu dužnost obavljati do okončanja konkursne procedure, saopćeno je iz VSTV-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.