open-navfaktor-logo
search
Verbalni sukobi
Disciplinski postupak protiv tužiteljice Jovanović, asistentici rekla: M'rš, da Bog da ti kući bili kao oni moji
Na glavnoj raspravi pred Prvostepenom disciplinskom komisijom u predmetu protiv Dejane Jovanović, tužiteljice Tužilaštva Brčko distrikta BiH koja se tereti, između ostalog, za ponašanje koje šteti ugledu funkcije, svjedoci Ureda disciplinskog tužioca (UDT) pričali su o verbalnom incidentu tužiteljice i službenice.
19.05.2023. u 18:52
get url
text

Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta je na pitanje UDT-a, da li je podnio tužbu protiv tužiteljice Jovanović, kazao da je Uredu u aprilu 2022. dostavio dokument na nadležnost i odluku.

On je posvjedočio da je naknadno upoznat sa incidentom koji se desio između tužiteljice Jovanović i službenice Ranke Dabić u prostorijama pisarnice, te dodao da je i ranije u jednom navratu bio incident.

- Radi se o događaju verbalnog sukoba tužiteljice, ja se ne mogu sad sjetiti datuma, bio sam na službenom putu - naveo je Mujkanović i kazao da je upoznat da je službenica poslala prijavu UDT-u protiv Jovanović, kao i da je proveden disciplinski postupak u kojem je službenica oglašena odgovornom, te joj je uručena pismena opomena.

Kazao je da je i ranije bilo sličnih incidenata u kojima je učesnica bila Jovanović sa kojom je, kako je kazao, specifično sarađivati.

- Mislim da tu postoji jedna otežana komunikacija i da bi ta komunikacija trebala biti podignuta na viši nivo uvažavanja - rekao je svjedok i ispričao da je od nje zatražio da se sa više poštovanja ophodi prema službenicima, ali da i dalje nema utisak da je postigao efekat i rezultat.

U nekoliko navrata disciplinski kažnjavana

Dodao je da je tužiteljica Jovanović u obavljanju poslova na sudu u nekoliko navrata disciplinski kažnjavana od sudova Brčko distrikta zbog kršenja procesne discipline, kao i da je u dva navrata neopravdano napustila radno mjesto te jedina imala ovakvu vrstu izostanka.

Ispričao je da je jednom prilikom Jovanović, nakon prispijeća dokumenta sa oznakom tajnosti, odbila prijem dokumenta, smatrajući da procedura nije ispoštovana u vezi s načinom vođenja evidencije u knjizi dostave, nakon čega je on sačinio obavezujuće uputstvo.

Odgovarajući na pitanja tužene Jovanović, Mujkanović je negirao da do narušavanja odnosa između njih dvoje dolazi nakon što je 2012. zaprimila izvještaj o počinjenju krivičnog djela koji je naslovljen na njega, te negirao da je on mogao donijeti odluku o presignaciji predmeta.

Nakon što mu je predočen akt iz maja 2017. u kojem ga je Jovanović upoznala da je asistentica Dabić odbila da postupi u tri ozbiljna predmeta, Mujkanović je kazao da se ne može sjetiti te tri situacije, ali da je sigurno upoznat s njim.

Mujkanović je izjavio da je upoznat sa događajem kada je asistentica Dabić kazala tuženoj: "Ludi su ti oni majka i ujak koje imaš kod kuće", ali nije smatrao da su ispunjena obilježja disciplinskog prekšaja, te stoga nije pokrenuo postupak.

Tužena Jovanović je upitala svjedoka da li je znao da ona akt nije mogla zaprimiti iz opravdanih razloga, na šta je Mujkanović odgovorio da su njoj poznati razlozi, te negirao da ima saznanja da službenici nisu znali gdje se fizički nalazi dokument. Kazao je da je njemu pružena informacija da se akt nalazi u kasi.

Asistentica podnijela tužbu

UDT disciplinskom tužbom tereti tužiteljicu Jovanović za ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva, koje šteti ugledu tužilačke funkcije, kao i za neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona.

Ranka Dabić, asistentica Tužilaštva Brčko distrikta, potvrdila je da je podnijela pritužbu protiv tužiteljice Jovanović. Ona je ispričala da je jednom prilikom radila za svojim stolom, pored kojeg je radila Jovanović, koja je pozvala šeficu pisarnice Amiru Imamović te joj kazala da je Dabić glasno vikala.

Osvrćući se na drugi događaj, kazala je da je tada tužiteljica Jovanović tražila da se ona odstrani zbog tehničke greške. Dabić je potvrdila da joj je tužiteljica jednom prilikom rekla: "M'rš! Da Bog da ti kući bili kao oni moji, idi liječi se".

- Ja bih voljela da znam šta sam učinila tužiteljici Dejani da mi čini ovakve stvari - izjavila je Dabić, te dodala kako misli da se nikad nije na neprimjeren način obraćala tužiteljici niti je vrijeđala.

Dabić je odgovarajući na pitanja punomoćnika Jovanović, Duška Tomića, potvrdila da je jednom prilikom tužiteljici uputila riječi: "Da li se bojiš Boga, bolesnice?".

Negirala je da je jednom prilikom nasred pisarnice tužiteljici kazala: "Ludi su ti ona mati i ujak što ih imaš kod kuće".

Nastavak glavne rasprave je zakazan za 30. maj, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.