open-navfaktor-logo
search
Vratolomije oko imenovanja
Disciplinski tužilac podigao tužbu protiv Mahmuta Švrake
Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je tužbu protiv glavnog tužioca Republike Srpske (RS) Mahmuta Švrake.
26.03.2021. u 15:46
get url
text

Iz Ureda su naveli kako je tužba podnesena zbog disciplinskog prekršaja iz Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) "propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća".

BIRN BiH saznaje da se tužba odnosi na nepoštivanje rokova prilikom izbora Željke Radović za glavnu tužiteljicu Okružnog tužilaštva u Doboju. Radović je, kao i Švraka, članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Potral Istraga pisao je da je Željka Radović prvi put izabrana za glavnu okružnu tužiteljicu u Doboju 2014. godine, a tokom svog mandata izabrana je i za članicu VSTV-a u ime okružnih tužilaca Republike Srpske.

- Kako joj je 2018. istekao mandat glavne tužiteljice, a zbog pravila, Radovićeva, kao članica VSTV-a, nije mogla biti izabrana na tu poziciju, odlučila je podnijeti ostavku u Vijeću. Potom se prijavila na konkurs za glavnu okružnu tužiteljicu i dobila je novi mandat. Istovremeno, konkurs za popunjavanje mjesta u VSTV-u upražnjenog nakon njene ostavke nije raspisivan sve dok procedura izbora glavnog tužioca u Doboju nije okončana - piše ovaj portal.

Proceduru za izbor člana VSTV-a u ime okružnih tužilaca trebalo je provesti Tužilaštvo Republike Srpske, kojim je i tada rukovodio Mahmut Švraka. Njegovo postupanje omogućilo je Radović da istovremeno obnovi mandate glavne tužiteljica u Doboju i članice VSTV-a.

Željka Radović   FOTO:BIRN

Švraka nije želio komentarisati podizanje tužbe.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao je da je upoznat s tužbom, ali da je ne može komentarisati.

- Upoznala me je glavna disciplinska tužiteljica o ovom slučaju, znam da je podnesena tužba, ali ne bih želio komentarisati jer je UDT nezavisno tijelo koje radi svoj posao. Okvirno znam o čemu se radi - rekao je za BIRN BiH Lagumdžija.

BIRN BiH nije mogao dobiti komentar Radović, koja je, prema informacijama iz njenog kabineta, trenutno službeno odsutna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.