open-navfaktor-logo
search
Nakon pokretanja istrage
Disciplinski tužilac za Dalidu Burzić zatražio privremeno udaljenje s dužnosti
Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH uputio je disciplinskoj komisiji VSTV-a zahtjev za privremeno udaljenje sutkinje Dalide Burzić od vršenja dužnosti sudije, nakon što je protiv nje pokrenuta istraga u predmetu "Dženan Memić".
01.09.2022. u 15:45
get url
text

- Povodom velikog broja upita novinara upućenih Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u vezi pokretanja istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv bivše glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i trenutno sutkinje Suda Bosne i Hercegovine Dalide Burzić javnost želimo informisati o sljedećem:

VEZANI TEKST - VSTVBiH: Istragom protiv sutkinje Burzić u slučaju "Dženan Memić" bavit će se disciplinski tužilac

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH je Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV BiH protiv Dalide Burzić, sudije Suda Bosne i Hercegovine podnio Zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti sudije iz razloga propisanih članom 77. tačka a) Zakona o VSTV: "Sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti:... ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku" - saopćio je Ured disciplinskog tužioca.

Odluku o privremenom udaljenju od vršenja dužnosti sudije, po navedenom zahtjevu, a prema članu 79. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, donosi Prvostepena disciplinska komisija, pojasnili su iz UDT-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.