open-navfaktor-logo
search
Nije bio dostupan
Disciplinsko ročište protiv tužioca iz Bijeljine koji je prespavao poziv policije za uviđaj
Na glavnoj raspravi po tužbi protiv Murisa Šabića, tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, zbog disciplinskog prekršaja "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti" i "neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca", svjedoci su ispričali da tuženi nije bio dostupan na telefon u dva navrata dok je bio dežurni. 
01.11.2023. u 19:05
get url
text

Prema prvoj tački tužbe Ureda disciplinskog tužioca, Šabić se tereti da je, dok je obavljao dužnost dežurnog tužioca, propustio napuniti mobilni telefon i nije se javljao na pozive policije za uviđaj nakon pucnjave ispred ugostiteljskog objekta, kada je ranjeno više osoba.

Glavna tužiteljica Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini Olga Pantić je kazala da je ona lično protiv Šabića podnijela prijave, jer je dva puta svjedočila njegovom nemaru, a informacije o sličnim postupanjima je dobijala i od drugih kolega.

- Osim toga, tužilac Muris nema ni komunikaciju sa mnom, ni s drugim kolegama. On dođe samo kad mora ili kad ga zovem - kazala je ona.

Pantić je kazala da je u četiri sata iza ponoći dobila poziv od policije koja je izašla na teren, nakon pucnjave ispred ugostiteljskog objekta u Bijeljini, od koje je saznala da se dežurni tužilac Šabić ne javlja na dežurni telefon i da ne mogu nastaviti uviđaj.

- Ja sam pokušala nazvati tužioca Šabića i meni je bio nedostupan. Ja sam imala neke privatne brojeve tužilaca, koji su mi svojevoljno dali kontakte, vidjela sam u imeniku Sašu Petkovića i njega sam nazvala da se uključi ili ako ne može da ja odem na uviđaj - prepričala je Pantić, objašnjavajući da ga je uvezala sa dežurnim inspektorima, kako bi završili radnje i mjere potrebne za uviđaj.

Šabić je prvo tvrdio da je službeni telefon bio neispravan i da se sam pali i gasi, nakon čega je objasnio da ne može čekati budan pored telefona da li će policija zvati, jer ujutro rano mora na posao.

- Tužilac ima pravo na osmosatni odmor. Može se desiti da tužilac prespava, sve je moguće. To su moja osnovna ljudska prava, pravo na odmor - kazao je tuženi Šabić.

Prema drugoj tački tužbe Šabić nije, po dogovoru, vratio službeni telefon dežurnoj tužiteljici, a dok je bio kod njega obaviješten je da se desila teška saobraćajna nesreća sa smrtnom posljedicom.

Tužiteljica Pantić je kazala da će druga svjedokinja, koja je bila dežurna tužiteljica, bolje odgovoriti na pitanja, ali da je prema informacijama koje je ona imala utvrdila prekršaj, zbog čega ga je prijavila i za taj propust.

Pantić je kazala da je imala i drugih osnova za prijavu koje nije iskoristila, kao i informacije da se tokom radnog vremena ne javlja na fiksni telefon i da slušalicu drži podignutom kako bi bio nedostupan.

- Rečeno je da vas je kolega zatekao sa podignutom slušalicom i da ste rekli da su dosadni i da ne možete raditi od njih - prepričala je Pantić informacije koje je imala.

Drugi svjedok, načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić, je kazao kako je nakon informacije dežurnih inspektora o nedostupnosti tužioca nazvao glavnu tužiteljicu od koje je tražio pomoć, koja mu je i obezbijeđena nakon nekoliko minuta.

Na pitanje tuženog Šabića da li ima i njegov privatni broj u mobitelu, svjedok je negirao.

- Praksa je da policija zove tužioce na službeni ili dežurni telefon, nikad na privatni. Možda neko ima drugačiji dogovor za saradnju, u to ne ulazim, ali praksa je da se to ne radi - objasnio je on.

Dežurni inspektor Igor Pejić kazao je da je, sa pokojnim kolegom Nenadom Markovićem, pokušao dobiti Šabića kako bi obavili uviđaj.

- Ne mogu se sada tačno sjediti, puno je vremena prošlo, da li je telefon zvonio, a nije se javljao ili je bio isključen, ali znam da ga nismo uspjeli dobiti i da smo tražili od našeg šefa rješenje - kazao je Pejić.

On je naveo da su dobili poziv od zamjenskog tužioca, koji im je dao instrukcije koje radnje i mjere moraju poduzeti, ali da je ujutro na uviđaj došao tužilac Šabić.

Ročište pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća će se nastaviti 20. novembra, kada je planirano saslušanje tri svjedoka, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.