open-navfaktor-logo
search
Pisali i Dodiku
Diskriminacija državnih policajaca: Rade isti posao u istoj agenciji, a dobit će 500 KM nižu penziju
Policijski službenici koji dolaze iz RS-a, a zaposleni su u državnim policijskim agencijama, imaju i do 500 KM nižu penziju u odnosu na kolege koji stanuju u FBiH.
16.04.2021. u 10:50
get url
text

Na ovaj način trenutno je diskriminirano oko 1.020 policajaca Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Ovo je istakao Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e, koji je i prije nekoliko dana u otvorenom pismu na ovo upozorio Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, tražeći da se uključi.

Kahrimanović je naglasio da je rješenje problema vrlo jednostavno, ali na njega čeka godinu i po.

VEZANI TEKST - Policajci nose oružje, a nemaju sistematske preglede: "Imali smo nekoliko slučajeva samoubistava"

Obraćali su se Narodnoj skupštini RS-a i Vladi RS-a, ali se nije pomaklo dalje od obećanja i uvjeravanja da će problem riješiti. Prije šest mjeseci su se obratili i Ustavnom sudu RS-a. Odgovor još čekaju.

Kahrimanović je pojasnio da je penzionisanje, po ustavnoj nadležnosti, na entitetskom nivou, te da se doprinosi za zaposlene u policijskim agencijama na nivou BiH uplaćuju u entitetske fondove PIO u zavisnosti gdje zaposleni ima prebivalište.

- Za policijske službenike koji dolaze iz FBiH prilikom penzionisanja se uzima pet najboljih godina i uz to imaju pravo odrediti se žele li da im se u obzir uzme posebni staž. U RS-u se također uzima pet najboljih godina, ali samo kada su u pitanju zaposleni u MUP-u RS-a. Kada su u pitanju zaposleni u državnoj policijskoj agenciji, uzima se cijeli staž. I tu je penzija manja i do 500 KM. Pri tome oni iz MUP-a RS-a mogu da im prilikom obračuna penzije ne uđe posebni staž, a onima sa državnog nivoa Zakon o PIO-u to ne dozvoljava. Zar to nije diskriminacija? Na istom mjestu se uplaćuje doprinos, i vodimo se pod istom šifrom, a važe različita pravila – pojasnio je Kahrimanović.

On je dodao da je i FBiH ranije imala sličan problem, ali je on riješen tako što je jednostavno uz Zakon o policijskim službenicima FBiH usvojen i zaključak da se tu uvrštavaju i policijski službenici na državnom nivou.

VEZANI TEKST - Pripadnici tri policijske agencije i službenici protestovali pred Vijećem ministara: Uputili zahtjeve, dali rokove

- Sada imamo nekih 1.020 policijskih službenika koji jedini u državi nemaju mogućnost odricanja od posebnog staža i nemaju mogućnost da im se obračunava pet najboljih godina. Ja i kolega radimo isti posao i ja ću imati veću penziju od njega jer on dolazi iz RS-a, a ja iz FBiH – istakao je Kahrimanović.

Savez sindikata policijskih organa BiH predložio je da se ovaj problem riješi i kroz državni zakon o policijskim službenicima, čije je donošenje traženo i protestom u martu.

- Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je rekao da su za to nadležni entitetski organi. Mi odustati nećemo – poručio je Kahrimanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.