open-navfaktor-logo
search
Pružiti zaštitu
Dizdar i Duraković posjetili pretučenog mladića u Bratuncu: Napadi na povratnike motivirani su mržnjom
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar i potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković posjetili su danas mladića Osmana Mehanovića i njegovu porodicu u Bratuncu.
27.06.2023. u 14:00
get url
text

VEZANI TEKST - Mladić Osman Mehanović pretučen na parkingu: "Psovali su mi i vrijeđali me, spominjali Srebrenicu i Kravicu"

Mehanovića su u Bratuncu prije nekoliko dana pretukla trojica mladića. Nanesene su mu teže tjelesne povrede.

- Svjedoci smo da se ovakvi i slični napadati ponavljaju u povratničkim mjestima. Nema sumnje da su ti napadi motivirani mržnjom, a za cilj imaju zastrašivanje i druge vidove represije nad povratnicima. Koliko god mučni i ogavni ovakvi događaji bili, budite sigurni da će samo povećati našu odlučnost da bolje, više i intenzivnije podržavamo naše povratnike na svakom pedlju naše Bosne i Hercegovine. Ovakve postupke svakako nećemo tolerisati i mirno posmatrati. Pružit ćemo svaki vid zaštite svakom povratniku čija su prava ugrožena. Ovi postupci nisu samo nesmotreni ispad nezrelih pojedinaca.

Oni su posljedica intenzivnog zagovaranja i promocije politike šovinizma, podjela, ksenofobije i mržnje, politike zla koja je osuđena pred domaćim i međunarodnim sudovima. Počinitelji ovih nedjela samo su proizvod takvog javnog diskursa i politike. Mi moramo i hoćemo odgovoriti jačanjem podrške povratnicima, integracijom našeg društva i građenjem bosanskohercegovačke zajednice kao društva ravnopravnih ljudi. Za porodicu Mehanović ćemo učiniti sve što je potrebno kako bi se osjećali zaštićeno, sigurno i ravnopravno ovdje u Bratuncu - kazao je ministar Dizdar.

VEZANI TEKST - PU Zvornik o napadu na Mehanovića: Identifikovali smo počinioce, radi se o maloljetnicima

Duraković je iskazao podršku porodici napadnutog mladića.

- Napadi u Višegradu u ramazanu su već zaboravljeni, napad u Bratuncu će, također, biti zaboravljen, jer sistem to dozvoljava i ohrabruje potencijalne počinioce. Sve je to rezultat udruženih kampanja. S obzirom na to da je pravda izgubila svoje mjesto u entitetu RS, naša je obaveza da je tražimo na svim drugim nivoima, a u cilju zaštite povratnika u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine - ističe Duraković.

Oni su pozvali nadležne da pronađu, procesuiraju i sankcionišu odgovorne za napad u Bratuncu, te da učine sve na preveniranju sličnih događaja.

Policijska uprava Zvornik identifikovala je tri osobe koje se dovode u vezu sa nanošenjem teških tjelesnih povreda 19-godišnjem Osmanu Mehanoviću iz Bratunca, saopćeno je iz te policijske uprave.

Kako su naveli, radi se o maloljetnicima.

- O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, pod čijim nadzorom se preduzimaju mjere i radnje imajući u vidu da se radi o maloljetnim licima - naveli su iz policije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.