open-navfaktor-logo
search
Obećao pomoć
Dizdar u Srebrenici: Puna podrška porodici Omerović
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar danas je u Srebrenici posjetio porodicu povratnika Mirsada Omerovića, kojeg je sinoć privela policija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
13.07.2023. u 13:45
get url
text

Naime, Omerović je priveden zbog negodovanja koje je izrazio povodom koncerta ispred pravoslavne crkve na godišnjicu genocida u Srebrenici.

- Nakon što smo primili informaciju o ovom slučaju, posjetili smo porodicu Mirsada Omerovića, povratnika, koji je prošao i torture logora, kako bismo dobili više informacija o onome što se dogodilo i kako bismo im iskazali podršku. Posljednjih mjeseci smo svjedoci učestalih napada i pritisaka na povratnike, koji su se nakon genocida i zločina vratili na svoja ognjišta. Njihova žrtva je velika, napade na njih nećemo posmatrati sa strane, učinit ćemo sve kako bismo pomogli, omogućili im jednaka prava i život učinili lakšim. Mirsadovoj porodici smo obećali pomoć i izrazili očekivanja da će Mirsad uskoro biti pušten kući - izjavio je ministar Dizdar, saopćio je FMROI.  

Dizdar je ovom prilikom pozvao i predstavnike domaćih institucija međunarodne zajednice da izvršavaju obavezu zaštite povratnika.

- Jadna je vlast koja silu provodi nad najugoženijim i najnemoćnijim - zaključio je Dizdar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.