open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Djeca iz Konjević Polja već sedmu godinu nemaju nacionalnu grupu predmeta
Roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja su u znak protesta zbog nemogućnosti da ostvare prava od 9. oktobra 2013. do 1. februara 2014 godine boravili u šatorskom improviziranom naselju ispred zgrade OHR-a
27.08.2019. u 09:15
get url
text

Nova školska godina za oko 130 bošnjačkih učenika iz Konjević Polja u Republici Srpskoj počet će 2. septembra u Edukacijskom centru u Novoj Kasabi. To je već sedma godina od kad se roditelji bore da njihova djeca imaju pravo da izučavaju nacionalnu grupu predmeta te da uče na bosanskom jeziku u njihovoj staroj školi "Petar Kočić" u Konjević Polju.

Predsjednik Vijeća roditelja učenika iz Konjević Polja Muhizin Omerović kazao je za Fenu da nastava u Novoj Kasabi počinje u isto vrijeme kad i u Kantonu Sarajevo, jer su dio njihovog obrazovnog sistema.

- Obrazovni sistem u RS-u je isključiv i ekskluzivan jer naša djeca ne postoje u njihovom nastavnom programu - ocijenio je.

Govoreći o sudskom procesu iz 2014. godine kada je Vijeće roditelja tužilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, zbog uskraćivanja prava učenicima da izučavaju bosanski jezik, ali i drugih predmeta koji se tiču nacionalu grupu predmeta, Omerović je kazao da čekaju presudu Ustavnog suda BiH.

Roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja su u znak protesta zbog nemogućnosti da ostvare prava od 9. oktobra 2013. do 1. februara 2014 godine boravili u šatorskom improviziranom naselju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu da bi od međunarodne zajednice dobili odgovor da li bošnjačka djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.