open-navfaktor-logo
search
Čekaju odgovore
Djeca u KS i dalje bez podrške defektologa; Sofić: Narušili su Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom
Nastavlja se agonija roditelja i djece sa poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo, a razlog je nedostatak defektologa.
02.05.2023. u 19:18
get url
text

I dok se većina roditelja na razne načine dovija kako bi pomogli svojoj djeci, uglavnom plaćajući časove kod privatnika, a mnogi po pomoć stručnjaka odlaze i u Zagreb i Beograd, nadležne u KS - Ministarstvo zdravstva KS i JU Dom zdravlja KS - kao da previše i ne brine činjenica da u tom zdravstvenom centru već tri godine radi samo jedan defektolog, odnosno oligofrenolog, i to u Domu zdravlja Vogošća.

Viteškić podnijela četiri inicijative

Prema novom Pravilniku o radu, unutrašnjoj organizaciji sistematizacije radnih mjesta i plaćama radnika Doma zdravlja KS, predviđeno je da ova javna ustanova ima devet defektologa koji su jedna od najvažnijih karika u radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Koliko su im ovim narušena prava između ostalih, govori i član 25. Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, u dijelu označenim pod slovom - c) u kojem je navedeno "kako im zdravstvena zaštita mora biti omogućena što bliže mjestu stanovanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, uključujući i ruralna područja".

Smiljana Viteškić

Zbog sve izraženije potrebe za ovim stručnim kadrom do sada su u više navrata reagirali i sami zastupnici u Skupštini KS, koji su inicijativama za zapošljavanje defektologa pokušali pomoći roditeljima i njihovoj djeci.

Jedna od njih je i zastupnica Smiljana Viteškić, koja je računajući i prošli saziv Skupštine, do sada podnijela četiri inicijative za zapošljavanje defektologa.

Posljednu podnijela je na petoj redovnoj sedmici Skupštine KS koja je održana 24. marta.

VEZANI TEKST - Zastupnica Viteškić podnijela inicijativu da JU Dom zdravlja KS pod hitno zaposli defektologe

- Upućujem inicijativu Ministarstvu zdravstva KS da podhitno pristupi primjeni Pravilnika o radu, plaćama i sistematizaciji radnih mjesta u JU Dom zdravlja KS te osigura dostatna sredstva za upošljavanje novih defektologa somatopeda. Ovakve i slične inicijative ja sam, zajedno sa kolegama Hasagić i Aljović, pokretala i u prošlom mandatu, ali vladajuća većina apsolutno nema sluha za rješavanje jednog od gorućih problema za djecu s poteškoćama u razvoju u KS - navela je Viteškić u svojoj posljednjoj inicijativi.

No odgovor Viteškić, kako nam je rekla, još nije dobila.

- U ranijem mandatu dobijala sam neke odgovore koji nisu imali smisla. Na posljednu inicijativu još mi nije odgovoreno, iako su to dužni uraditi do naredne sjednice - kazala je Viteškić.

Kako će se pitanje zapošljavanja defektologa u JU Dom zdravlja KS riješiti, te šta je ministarstvo do sada poduzelo, pitanja su koja smo uputili Ministarstvu zdravstva KS. Odgovor, kako to obično biva kada se obratimo ovom ministarstvu, nismo dobili.

Iz Doma zdravlja KS odgovorili su nam isto kao i polovinom marta, kada smo ih pitali kada će problem nedostatka defektologa u ovoj ustanovi konačno biti riješen.

- U prethodnom periodu mendžment je u koordinaciji sa resornim ministarstvom i finansijerom izuzetnim naporima i izmjenom normativno pravnih akata Ustanove konačno riješio dugogodišnji problem prijema logopeda/defektologa u JU Dom
zdravlja Kantona Sarajevo. Kao rezultat toga završena je konkursna procedura i izvršen je angažman 14 logopeda/defektologa na neodređeno vrijeme i uz tri prethodno angažovana logopeda sada ih je ukupno 17. Svi navedeni logopedi/defektolozi pružat će usluge u skladu sa svojim zvanjem građanima KS iz oblasti logopedije/defektologije - odgovorili su iz Doma zdravlja. 

Dalje su naveli "kako je navedenim aktivnostima JU Dom zdravlja KS riješila dugogodišnji problem roditelja djece kojima je svih prethodnih godina ova usluga bila nedostupna dugoročno, te su bili primorani plaćati privatne tretmane iako su uredno osiguranici ZZOKS".

- Što se tiče angažmana isključivo defektologa u sistemu Ustanove Pravilnikom o radu, unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sistematizovano ih je devet (sedam defektologa somatopeda i dva defektologa oligofreneologa), a trenutno je angažovan jedan defektolog – oligofrenolog. Menadžment Ustanove kontinuirano provodi analize i praćenja potreba za angažmanom kadra, pa je to slučaj i sa angažmanom defektologa, te će budite sigurni reagovati na način da se pitanje rada defektologa riješi dugoročno i sistemski bez kratkoročnih riješenja, baš kao što je bio slučaj angažmanom logopeda/defektologa - stoji u odgovoru JU Dom zdravlja KS.

Defektolog nije isto logoped

Međutim, Amir Sofić, koji je u JU Dom zdravlja KS kao defektolog radio četiri godine prije nego što mu je u maju 2020. prestao ugovor o djelu, kaže "kako se spomenuti konkurs odnosi samo na logopede, a da za defektologe nikada nije raspisan".

Amir Sofić

- Defektolog somatoped nije isto logoped. Oni jesu namjerili da smo svi defektolozi kao što su svi specijalisti - pedijatri, fizijatri, oftalmolozi... - ljekari. Oni ovim konkursom kojeg pominju rješavaju dugogodišnji problem logopeda, ali nisu riješili problem defektologa. Djeca sa poteškoćama u razvoju u KS i dalje su lišena tretmana rane intervencije, senzorne integracije, psihomotorne reedukacije, jer logoped samo radi glas, a poticanje motoričkih potencijala, psihomotoričkih radi defektolog somatoped. Po tome je Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom ustvari narušena - naglasio je Sofić.

Dom zdravlja nedavno je raspisao konkurse za prijem u radni odnos vozače, medicinske sestre, fizioterapeute, ljekare raznih profila. Međutim, ni ovog puta, prema rijećima Sofića, "nije uvažena nijedna inicijativa zastupnika u Skupštini KS ni predsjednika Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS, Ademira Spahića, za zapošljavanje defektologa somatopeda".

- To znači da će KS i u narednom periodu ostati na jedno defektologu koji radi u domu zdravlja u Vogošći. Po ko zna koji put pitam direktora Abela Baltića zašto se ne poštuje Pravilnik i sistematizacija kada su u pitanju defektolozi? Na osnovu čega neko donosi odluku - koj je građanima KS važan, a ko nije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - naveo je Sofić.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.