open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo tražilo dva
Djelimično uvažen zahtjev: Debevec i Mehmedagić ostaju još mjesec u pritvoru
Sud Bosne i Hercegovine djelimično je uvažio zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te za još mjesec produžio pritvor suspendovanom predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine Ranku Debevecu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću. 
17.01.2024. u 15:57
get url
text

VEZANI TEKST - Tužiteljica traži 60 dana pritvora da Debevec i Osmica ne bi utjecali na svjedoke; Debevec: Sad ljudi mogu samo bježati od mene

- Sud je 16.1.2024. u predmetu Ranko Debevec i dr. (S1 2 K 047095 23 Krn), djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje kojim je osumnjičenima Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću produžen pritvor za najduže 1 (jedan) mjesec, odnosno do 16.02.2024. ili do nove odluke Suda Bosne i Hercegovine, iz razloga propisanih odredbom člana 132. stav 1. tačke b) ZKPBiH - potvrđeno je Faktoru iz Suda.

Ovu odluku donijelo je tročlano Sudsko vijeće na čelu sa sudijom Bracom Stuparom, nakon što je u Sudu BiH jučer održano ročište na kojem je raspravljano o ovom prijedlogu.

Tužiteljica Bojana Jolović, koja je tražila još 60 dana pritvora za Mehmedagića i Debevca, kazala je da je prijedlog za produženje pritvora zatražen iz istog razloga iz kojeg je i prvobitno određen, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu prikrivanjem ili uništavanjem dokaza, te utjecajem na svjedoke.

Podsjećamo, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić su uhapšeni u ponedjeljak, 18. decembra, po nalogu Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo im na teret stavlja zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službenih isprava. Konkretno, sumnjiče ih da su, navodno, na osnovu lažiranih izvještaja OSA-e BiH od Suda BiH tražili naloge za prisluškivanje, koje je onda Debevec odobravao, a sve navodno u dogovoru sa Mehmedagićem.

Tvrde da je dokumentacija koja se odnosi na te radnje uništavana, tačnije, kako je rekla tužiteljica, uništeno je oko 60 naloga za prisluškivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.