open-navfaktor-logo
search
VSTV
Djelimično uvažena žalba Diane Kajmaković i potvrđena mjera premještanja s pozicije
Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, odlučujući o žalbama Ureda disciplinskog tužioca (UDT) i tužene Diane Kajmaković, tužiteljice Tužilaštva BiH, izjavljenim protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH, donijela je Odluku kojom se djelomično uvažava žalba tužene.
28.02.2024. u 13:29
get url
text

Time se preinačava odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH na način da se odbija tačka a) kojom je tužena proglašena odgovornom za počinjenje disciplinskog prekršaja iz člana 57. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva".

Podsjećamo, riječ je o dijelu odluke Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH, kojom je tužena proglašena odgovornom što je, obavljajući poslove rukovodioca u Tužilaštvu BiH, u sefu u svojoj kancelariji, bez propisnog evidentiranja, držala dokumente sa oznakom stepena tajnosti zaprimljene u periodu od 08.11.2021. do 24.08.2022. godine, ličnim dostavljanjem tuženoj "na ruke", koji se odnose na predmete "Sky aplikacija", što je za posljedicu imalo neevidentiranje tužilačkih spisa u skladu sa propisima ili neulaganje u postojeće tužilačke spise i propuštanje raspolaganja dokumentacijom od postupajućih tužilaca, te je propustila navedenu dokumentaciju razdužiti i predati vršiocu dužnosti glavnog tužioca, kako je navedeno u pobijanoj odluci, saopćio je VSTV.

U preostalom dijelu žalba tužene je odbijena kao neosnovana i potvrđena je odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH kojom je izrečena disciplinska mjera: premještanje sa mjesta zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

Žalba Ureda disciplinskog tužioca na odluku Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH u cijelosti je odbijena kao neosnovana. Na Odluku Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH postoji mogućnost žalbe Vijeću u cjelini i to isključivo u pogledu izrečene disciplinske mjere, dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.