open-navfaktor-logo
search
Burno u Parlamentu FBiH
Dnevni red "limunada", višesatne pauze i rasprave o Marinković-Lepić: Podnijela ostavku, ali i dalje je u Kolegiju...
Nakon dvosatne pauze Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavna komisija ovog doma je donijela zaključak u kojem stoji da Mirjana Marinković-Lepić, iako je podnijela ostavku na mjesto predsjedavajuće ovog doma, i dalje obnaša tu funkciju dok se ne provede procedura razrješenja.
25.10.2023. u 14:06
get url
text

VEZANI TEKST - Može li Marinković-Lepić koja je dala ostavku i dalje uživati benefite predsjedavajuće?

Zastupnik Nezir Pivić (SDA) je ukazao da Ustavna komisija nema nadležnosti da raspravlja o ovom pitanju, a da Zakodavno-pravna komisija nije donijela zaključak jer članovi nisu mogli usaglasiti stav.

Nema ozbiljne tačke dnevnog reda 

Zastupnik Belmin Zukan (SDP) je kazao kako Ustavna komisija ima nadležnost da se izjašnjava o statusu predsjedavajuće Zastupničkog doma FBiH.

Nezir Pivić je replicirao.

- Ovo je pogrešno tumačenje, aposlutno ne postoji nadležnost Ustavne komisije da razmatra ovo pitanje. Važno je da se zna - rekao je Pivić.

Na početku današnje sjednice Zastupničkog doma FBiH data je pauza jer je zastupnica Jasmina Biščević Tokić (SDA) ukazala kako je Mirjana Marinković-Lepić, koja je podnijela ostavku na mjesto predsjedavajuće, izgubila status predsjedavajuće, a i člana rukovodstva.

Kazala je kako ona nije mogla ovlastiti za današnju sjednicu dopredsjedavajuću Edinu Gabelu da vodi sjednicu.

- Ostavku je Marinković-Lepić podnijela 25. septembra. Pored toga saziva sjednice, predsjedavala je i Kolegijem i glasa iako nije član. To je u suprotnosti sa Poslovnikom. Uživa benefite funkcije, korisiti službeno auto... - kazala je Biščević-Tokić.

Nakon toga je data pauza u kojoj su zasjedale dvije komisije.

Zastupnik Mirsad Zaimović je kazao kako iz sjednice u sjednicu imaju "limunada" dnevni red, odnosno da nema ozbiljnih tačaka dnevnog reda, zakona, naglasivši da je suština problema parlamentarna većina. Dodao je kako treba imenovati novog predsjedavajućeg.

VEZANI TEKST - Čomor: Ne može se zakazivati peta ili šesta sjednica Komisije za izbor i imenovanje, a da nije završena četvrta iz marta

Za riječ se javio zastupnik Dragan Mioković kazavši kako može ići imenovanje i pozvao članove Komisije za izbor i imenovanje na sastanak.

- Evo sutra u pola deset je sjednica Komisije za izbor i imenovanje, neka dođu kolege koje ne dolaze i da završimo ovaj posao - rekao je.

Replicirao mu je Zaimović kazavši da će, koliko mu je poznato, kolege koje ne dolaze na Komisiju doći kada se nastavi četvrta sjednica Komisije. Radi se o četvrtoj sjednici Komisije koja je prekinuta nekad u martu i nikada nije nastavljena.

Zašto predsjedavajuća nije izvadila bolovanje? 

Stvari su se na Komisiji zakomplicirale zbog želje "Trojke" i HDZ-a da imenuju Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH. Članovi Komisije iz opozicionih stranaka žele da se prvo nastavi prekinuta sjednica pa tek onda da se zakazuju nove, što vladajućima ne odgovara. 

Za riječ se javio zastupnik Mahir Mešalić (DF) koji je imao određene dileme s obzirom na to da je Mirjana Marinković Lepić podnijela ostavku iz zdravstvenih razloga a pojavljuje se na sjednicama, vodi kolegije, potpisuje pozive za sjednice.

- Ja pitam zašto predsjedavajuća nije otišla na bolovanje, ovlastila nekog ili povukla ostavku. Zašto ona vodi kolegij, potpisuje pozive, radi sve kao da je sitiuacija normalna a kada treba voditi sjednicu, odnosno, posao za koji je plaćena, ona to ne čini. Zašto predsjedavajuća nije izvadila bolovanje da je sačekamo ili da povuče ostavku i vodi sjednice. Znači ako je neko bolestan ne može se pojaviti na poslu. Ili neka povuće ostavku ili neka ide na bolovanju - mišljenja je Mešalić.

Kada je dopredsjedavajuća Edina Gabela kazala da i nakon rasprave ima ovlaštenje da nastavi sa sjednicom, iz Kluba zastupnika SDA su zatražili pauza, pa je sjednica ponovo prekinuta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.