open-navfaktor-logo
search
Krenule prve sankcije
DNS i PDP novčano kažnjeni zbog oglašavanja prije izborne kampanje
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) donijela je danas odluke o novčanom kažnjavanju PDP-a i DNS-a zbog kršenja odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojom je zabranjeno političko oglašavanje prije izborne kampanje. 
14.07.2022. u 15:30
get url
text

Prigovore na obje ove stranke uložio je SNSD, a CIKBiH je utvrdio da su DNS i PDP na društvenim mrežama objavili sponzoriranu objavu s političkim sadržajem te da je vođena plaćena izborna kampanja. 

Obje stranke, i DNS i PDP, kažnjene su sa po 1.000 KM jer su izvršile političko oglašavanje prije izborne kampanje. 

Izborna kampanja za Opće izbore 2022. počinje 2. septembra.

Ove današnje odluke CIK-a nije podržala članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina istakavši da nije saglasna s minimalnim iznosom. Kazala je da je DNS imao objave na dvije društvene mreže, više dana i više objava, a PDP je imao jednu objavu na jednom društvenoj mreži te ne mogu biti kažnjeni jednakim iznosom. 

Centralna izborna komisija BiH danas je također donijela zaključak o angažiranju stalnih sudskih vještaka grafološke struke nakon uočenih raznih malverzacija vezanih za potpise podrške birača u prijavama političkih stranaka. Kako je objašnjeno, prilikom obrade prijava stranaka utvrđeno je da ti potpisi birača nekada ne odgovaraju potpisu s lične karte, ali zaposlenici CIK-a nemaju dovojno iskustva i vještina da s visokim stepenom vjerovatnoće utvrde da li je potpis originalan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.