open-navfaktor-logo
search
CIK saopćio
Do 11 sati u BiH glasalo 14 posto birača, za tri posto više nego u istom vremenu 2018. godine
Do 11 sati je glasalo 14 posto birača ili 459.989. To je za tri posto više nego do 12 sati na Općim izborima 2018. 
02.10.2022. u 12:13
get url
text

Ovo je saopćio Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, uz napomenu da još nisu stigli podaci iz Gradačca, Novog Travnika, Tuzle i Tešnja.

Na pojedinim biračkim mjestima uočene su neregularnosti, pa je intervenirala i policija.

- Generalno gledano, izborni proces protiče uredu - rekao je Arnautović.

Općinska izborna komisija je smijenila birački odbor u Hozićima u Bosanskom Novom (Novi Grad) nakon što su utvrdili da su na biralište doneseni popunjeni listići za sve nivoe vlasti - potvrdio je Feni predsjednik općinske izborne komisije Ljuban Knežević.

Naime, kako je kazao Knežević, izborni proces jutros nije počeo na biračkom mjestu u Hozićima zbog sumnje na tešku povredu Izbornog zakona BiH, jer je primijećeno da su doneseni popunjeni glasački listići.

Naglasio je da biračko mjesto u Hozićima još nije otvoreno.

VEZANI TEKST - Petero članova biračkog odbora u Bosanskom Novom uhapšeno po nalogu Tužilaštva BiH

- Prilikom prebrojavanja pronađeni su označeni listići tako da nije ni otvoreno to glasačko mjesto. Mi smo poslije toga otišli na lice mjesta, ja kao predsjednik i jedan član Općinske izborne komsije da vidimo stanje i vidjeli smo da se radi o tom broju označenih biračkih listića. Tražili smo da birački odbor nastavi sa radom, da prebroje listiće, a oni su se izjasnili da ne žele da rade. Nama je preostalo jedino rješenje da ih smijenimo i postavimo drugi odbor. Međutim, šta će biti dalje vidjećemo. CIK je obaviješten i čekamo dalje instrukcije za postupanje - kazao je Feni Knežević. 

CIK je također potvrdio da to biračko mjesto nije otvoreno, a Tužilaštvo BiH je naredilo hapšenje petero članova biračkog odbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.