open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija
Do kada će redovni studenti u FBiH koji do 26. godine ne završe fakultet gubiti pravo na zdravstveno osiguranje?
Redovni studenti u Federaciji Bosne i Hercegovine koji do 26. godine ne uspiju završiti fakultet gube pravo na zdravstveno osiguranje, što je diskriminirajuće upozorava Alma Kratina, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Primjera radi, riječ je o studentima medicine, gdje studiranje traje duže u odnosu na mnoge fakultete.
19.03.2023. u 19:56
get url
text

Među ugroženim skupinama u Federaciji kojima se uskraćuje pravo na besplatno liječenje su i djeca od šest do 15 godina koja se ne školuju, kao i nezaposleni koji propuste rok za redovno javljanje na biroima, pa budu brisani sa evidencije...

"U Vladi FBiH svjesni diskriminacije"

Kratina kaže kako je Federalno ministarstvo zdravstva, odnosno, Vlada Federacije BiH morala osigurati osnovni paket zdravstvenih usluga, kako za djecu od šest do 15 godina, koja iz bilo kojih razloga ne pohađaju nastavu, a to je najčešće bolest i socijalno urušene porodice, tako i za redovne studente koji do 26. godine koji ne uspiju završiti školovanje i izgube pravo na zdravstveno osiguranje.

- Kao zastupnica sam godinama ukazivala na ove probleme i upućivala rješenja kroz zakonske izmjene i inicijative i što je najgore odgovori koje sam dobijala iz Vlade FBiH idu u pravcu da su svjesni ove diskriminacije u trenutno važećem Zakonu o zdravstvenom osiguranju, ali da će se to rješavati uz druga otvorena pitanja kroz novi Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Podsjetit ću da se taj novi tekst trebao naći na parlamentarnim klupama, obećano od Ministarstva zdravstva, još prije nekoliko godina. Za sada imamo situaciju da se na nivou općina i kantona pitanje osiguranja osnovnog paketa zdravstvenih usluga omogući djeci od šest do 15 godina, a koja ne pohađaju nastavu, niti su njihovi roditelji osiguranici, kroz odluke koje se donose na godišnjem nivou.

A što se tiče redovnih studenata koji nakon 26. godine ostaju bez zdravstvenog osiguranja, čekam odgovor Federalnog ministarstva zdravstva u kojoj fazi je rješavanje ovog problema s obzirom na to da su oni obavezni kroz zaključak Parlamenta napraviti prednacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenom osiguranju kroz koji bi se ovaj problem prevazišao - kazala nam je Kratina i dodala:

- Kada uzmemo u obzir i sve neispunjene obaveze Vlade Federacije BiH u svjetlu višegodišnjih neizmirivanja obaveznih uplata u Fond solidarnosti, Vlada najblaže rečeo "pada" na suštinskom pitanju socijalne empatije i brige za kategorije stanovništva koje je u obavezi zaštititi.

Ukazuje kako u grupu diskriminiranih spadaju i nezaposleni.

Nemaju novca da plate kartu do biroa

- To je posebno problem za žene iz ruralnih područja o čemu sam također govorila. Iz vizure velikih gradova teško je objasniti da je nekome problem da plati autobusku kartu i dođe javiti se na biro. To su zaista veliki problemi. I tu izmjenu sam predlagala kada sam govorila o djeci bez osiguranja, ali nažalost do danas bez konkretnog rješenja. Ministarstvo zdravstva nema dovoljno ljudi, nema prvog čovjeka od vremena pandemije do danas što je strašno s obzirom na probleme koje treba u zdravstvu rješavati - kazala nam je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.