open-navfaktor-logo
search
Problem bez rješenja
Do kada će Sarajevo "plivati" nakon kiša: Zašto su saobraćajnice i trotoari uvijek puni vode?
Obilna kiša koja se sinoć sručila na glavni grad Bosne i Hercegovine poplavila je saobraćajnice i trotoare.
08.11.2023. u 19:38
get url
text

Kretanje je bilo otežano kako motornim vozilima, tako i pješacima, koji zbog zadržavanja vode nisu mogli izbjeći da u potpunosti ne pokvase obuću.

Nažalost, ovo je vrlo česta slika Sarajeva čim padne kiša, no postavlja se pitanje, do kada će to trajati i ima li rješenja. Pitali smo KJKP "Vodovod i kanalizacija" da li njihovi timovi redovno održavaju odvode, u kakvom su stanju, zašto ne mogu primiti velike količine vode…

- Radnici Pogona Kanalizacija odnosno Odjeljenja za čišćenje kanalizacione mreže i objekata i hitne intervencije pri KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo svakodnevno na terenu vrše čišćenje kanalizacione mreže u dvije smjene, a vikendom su organizirane dežure. Rad ekipa tokom ljetnog perioda organiziran je u tri smjene.

KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo svake godine potpisuje ugovor sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u vrijednosti od milion KM za čišćenje kanalizacije na području Kantona Sarajevo.  Ovim ugovorom obuhvaćeno je više od 350 ulica – kazali su iz KJKP ViK-a.

Ističu da je i ove godine vršeno, i vrši se čišćenje "kanala specijalnim vozilima, pročepljenje i ispitivanje uličnih kanala specijalnim vozilima, mašinsko čišćenje i pročepljenje slivnika, čišćenje preliva, ručno čišćenje bazena i slivnika, te čišćenje koritastih slivnika".

Radnici KJKP ViK-a na terenu sinoć i danas FOTO: KJKP ViK

- Poteškoće radnicima Odjeljenja predstavlja lokalna kanalizaciona mreža koja opterećava postojeći sistem ViK-a. (Lokalna kanalizaciona mreža nije u nadležnosti Preduzeća već lokalne zajednice).

Također, građevinski radovi i materijal koji se koristi u te svrhe često usljed nepažnje ali i vremenskih uvjeta, padavina i vjetra, završava u slivnicima što dovodi do začepljenja. Nerijetko je uzrok začepljenja i ljudski faktor. Svakako da sve vrste nanosa mogu dovesti do začepljenja pa i opalo lišće i granje. Čišćenje i održavanje lokalne kanalizacione mreže ekipe ViK-a vrše i po pozivu općinskih službi – pojasnili su.

Dodaju da se ulaže značajan napor u održavanje kanalizacione mreže koju čini sistem cijevi različitih profila dužine više od 1.500 kilometara, sa više od 12.000 slivnika i oko 50.000 šahtova.

- Ekipe Pogona Kanalizacija prve su na terenu prilikom vremenskih neprilika i velike količine padavina kako bi reagirali na eventualnu pojavu nakupljanja vode na saobraćajnicama, začepljenja slivnika i šahtova – zaključili su.

Napominju da su ekipe i danas na terenu te u skladu sa rasporedom vrše aktivnosti o čemu svakodnevno obavještavaju građane Kantona Sarajevo putem internet i Facebook stranice preduzeća.

- Odjeljenje za održavanje kanalske mreže, objekata i hitne intervencije danas će vršiti radove na čišćenju kanala i slivnika na lokalitetu Ilidža i Sokolović kolonija. Čišćenje i pročepljenje slivnika vršit će se u ulicama Hasana Bibera, Aleja lipa, Radenka Abazovića, kod podvožnjaka-Buća Potok, te na lokalitetu Baščaršija - Ilidža. Čišćenje i pročepljenje kanala vršit će se u ulicama Bardakčije, Bolnička, Paromlinska i Nedima Filipovića a crpanje septičke jame u ulici Bratunačka cesta - istakli su. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.