open-navfaktor-logo
search
Schengen prostor
Do koje vrijednosti ste oslobođeni plaćanja carine i šta je dozvoljeno imati u vozilu
Roba u prtljagu putnika podrazumijeva lične stvari opravdano potrebne za putovanje i izbivanja izvan mjesta stalnoga boravišta kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine, prijenosni elektronički uređaji (mobilni telefon, prijenosni računar) za ličnu upotrebu putnika ili članova njegove porodice u razumnoj količini.
21.06.2023. u 07:55
get url
text

Za navedenu robu, koju uvoze putnici s boravištem izvan carinskog područja Evropske unije, odobrava se privremeni uvoz uz potpuno oslobađanje od uvozne carine i drugih javnih davanja, piše gpmaljevac.com.

Lični prtljag

Sadržaj ličnog prtljaga putnika podrazumijeva i ostalu robu, koja ne ulazi u navedenu kategoriju ličnih stvari opravdano potrebnih za putovanje, koju uglavnom čini trgovačka roba raznog opisa, vrste i količine kao što su primjera radi prehrambeni, higijenski i slični proizvodi za ličnu upotrebu, predmeti opće upotrebe, potrošačka elektronika, suveniri, predmeti domaćinstva, luksuzni predmeti, odjeća, obuća...

Karakteristično za takvu robu neposrednim nadzorom relativno je jednostavno utvrditi da je ne čine predmeti opravdano potrebni za putovanje, pri čemu njena vrsta, izgled, namjena, količina, način držanja, vrsta prijevoza te priložene isprave uglavnom ukazuju da je kupljena ili na drugi način pribavljena izvan carinskog područja EU ili je njen unos u to područje zabranjen ili ograničen.

Roba nekomercijalne naravi, koja se uvozi u ličnom prtljagu putnika koji putuju iz trećih zemalja (Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija), oslobođena je od plaćanja carine, PDV-a i trošarine pod uvjetom da ne premašuje ukupnu vrijednost ili količinu koja se navodi u nastavku teskta, pri čemu narav ili količina robe u ličnom prtljagu ne smije ukazivati na uvoz robe komercijalne naravi ili iz komercijalnih razloga.

Uvoz ostale robe, koja ne ispunjava naprijed navedene uvjete, podliježe obračunu i naplati uvoznih davanja.
Roba u ličnom prtljagu putnika, u cestovnom saobraćaju, podrazumijeva robu koja se prevozi sredstvima za putovanje fizičkih osoba putnika (lični automobil, autobus, kamper vozilo i sl.) i njihovim priključnim vozilima, uključujući robu na motociklu, biciklu i robu koja se nosi pješice.

Roba koja se prevozi u teretnom prostoru motornih vozila namijenjenih za prijevoz roba i njihovim priključnim vozilima, ne smatra ličnim prtljagom putnika te se na takvu robu ne može primijeniti oslobođenje od uvoznih davanja kao ni postupak carinjenja temeljem podnošenja usmene carinske deklaracije već se provodi standardni carinski postupak.

Građevinski materijal

To se posebno odnosi na slučajeve kada se takvim motornim vozilima pokušava unijeti sljedeća roba: namještaj, stolarija, građevinski i instalacijski materijal, ogrjev, vrtna, metalna i betonska galanterija, ograde, keramičke pločice i materijal za njihovo polaganje, keramička galanterija, elektromaterijal, kamini, peći i radijatori, drvena građa, ručni i električni alati, željezarija, kućanski aparati, rezervni dijelovi za vozila, strojeve i alate, trošarinski proizvodi i sl.).

Oslobađanje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine koja je cca 30 posto, odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje:

- 450 eura za putnike koji putuju pomorskim i zračnim saobraćajem,

- 300 eura po putniku za ostale vrste prijevoza, (automobil, autobus),

- 150 eura za putnike mlađe od 15 godina, neovisno o prijevoznom sredstvu kojim putuju.

Premašuje li vrijednost pojedinog predmeta navedene vrijednosne limite, podjela vrijednosti takvog predmeta nije dopuštena, niti se njegova vrijednost može dijeliti na dvije ili više osoba. Isto tako, nije dopuštena kumulacija ukupne vrijednosti robe na koju se može ostvarivati pravo na oslobađanje na dvije ili više osoba.

Neovisno o naprijed navedenim vrijednosnim ograničenjima pri uvozu se oslobađanje od carine, PDV-a i trošarina odnosi i na sljedeće količine trošarinskih proizvoda te odgovarajuće kombinacije istih, a ujedno se njihova vrijednost ne uključuje u vrijednost ostale robe nekomercijalne naravi.

Za putnike u zračnom saobraćaju:

- duhanske prerađevine: 200 cigareta, 100 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 50 cigara, 250 grama duhana za pušenje.

- alkohol i alkoholna pića, osim mirnog vina i piva: alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22 posto vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80 posto vol. i više: jednog litra, alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22 posto vol. i manje: do dva litra.

- mirno vino: četiri litra.

- pivo: 16 litara.

- duhanski proizvodi iz članka 94. Zakona o trošarinama: 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e- tekućine, 50 grama novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stavka 2. Zakona o trošarinama.

Za putnike u drugim oblicima saobraćaja (cestovni, željeznički itd.):

- duhanske prerađevine: 40 cigareta, 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje.

- alkohol i alkoholna pića, osim mirnog vina i piva: alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22 posto vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80 posto vol. i više: 1jednog litra, alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22 posto vol. i manje: do dva litra.

- mirno vino: četiri litra.

- pivo: 16 litara.

Za ostale duhanske proizvode:

- 50 grama grijanog duhanskog proizvoda,
- 10 mililitara e-tekućine,
- 50 grama novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stavka 2.

Oslobađanje na gore navedene trošarinske proizvode ne može se primijeniti na putnike mlađe od 17 godina.

Od plaćanja uvoznih davanja oslobođeno je gorivo u standardnim spremnicima svakog prijevoznog sredstva, kao i do 10 litara identične vrste goriva u prikladnim prenosivim spremnicima za rezervno gorivo.

Strogo je zabranjeno voziti sve proizvode od mesa i mlijeka.

Također je zabranjeno voziti biljke i biljne proizvode (razne salate i zimnice).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.