open-navfaktor-logo
search
Zavod za javno zdravstvo
Do kraja dana će biti poznato sve o ugovoru za nabavku vakcina sa Medimpexom
U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH su nam kazali da će krajem dana biti poznato sve vezano za potpisivanje ugovora sa kompanijom Medimpex, dobavljačem vakcina protiv COVID-19 za Federaciju BiH.
17.03.2021. u 16:08
get url
text

Dodaju da sve vakcine koje stignu u Federaciju će biti raspoređene prema unaprijed utvrđenom algoritmu.

Podsjećamo, Vlada FBiH je na sinoćnjoj sjednici odabrala za dobavljača vakcina Sputnik V za Federaciju BiH, a to je kompanija Medimpex koja bi trebalo da nabavi za FBiH 500.000 doza.

- U toku su aktivnosti vezane za potpisivanje ugovora između Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Medimpex d.o.o Sarajevo, veleprometnika kojeg je odabrala Vlada Federacije BiH za nabavku cjepiva protiv COVID-19 za Federaciju BiH. Više informacija će biti poznato do kraja dana - navodi se iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Na pitanje da li se već sada zna princip raspodjele vakcina u FBiH, iz Zavoda odgovaraju da će se raspoređivati po već utvrđenom algoritmu.

- Sve vakcine koje budu pristigle u Federaciju BiH, bilo da se radi o cjepivima naručenim preko Covax mehanizma, doniranih cjepiva ili cjepiva koja naručuje Vlada Federacije BiH, bit će raspoređena na isti način, po unaprijed utvrđenom algoritmu (pravilima) prema svim kantonima u Federaciji BiH - odgovorili su.

Podsjećaju da su prioritetne skupine za vakcinaciju protiv COVID-19 u FBiH su zdravstveni radnici i drugo osoblje zaposleno u zdravstvenim ustanovama. Osoblje u socijalnim ustanovama za smještaj starije populacije, populacija starija od 60 godina, ranjiva populacija sa hroničnim bolestima i osobe koje rade u značajnim javnim službama.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.