open-navfaktor-logo
search
Videonadzor
Do kraja godine na području Mostara 76 kamera za veću sigurnost građana
Prema planu projekta sistem videonadzora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, do kraja godine na području Mostara trebalo bi biti postavljeno 76 kamera koje bi trebale povećati sigurnost građana.
29.10.2022. u 13:07
get url
text

- Dosad je na području grada Mostara implementirano više od pola, od ukupno predviđenih 76 kamera, kojima su pokrivene ključne tačke, a koje su policiji interesantne s aspekta kriminala, odnosno sigurnosti građana - izjavio je za Fenu ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađan Bevanda.

Prema njegovim riječima, u Mostaru je predviđeno i pet radara za mjerenje prekoračenja brzine koje je policija, prema svojoj procjeni i u saradnji s lokalnom zajednicom, postavila ili će postaviti na kritične tačke.

Naime, donedavno su u Mostaru bila samo dva radara za prekoračenje brzine, i to na novoj gradskoj magistrali, na izlazu, i kod poslovne zgrade "Projektant" te jedan mobilni radar u vozilu.

- Moderni visokosofisticirani radari koji mogu pratiti promet na nekoliko traka u isto vrijeme bit će do kraja godine postavljeni i u Ulici kralja Tomislava i na novoj dionici ceste kod Kantonalnog suda te jedan na magistrali u Vrapčićima - kazao je ministar Bevanda.

Prema njegovim riječima, također će sve općine, izuzev Ravnog, u HNK biti pokrivene s barem jednim ili dva radara za kontrolu brzine.

Radari, po jedan, će naime biti postavljeni u Stocu, Čitluku, Jablanici, Prozoru-Rami i Konjicu, dok su u Čapljini već postavljena dva, a predviđeno je i nekoliko mobilnih. 

Ministar Bevanda je napomenuo kako se u implementaciju sistema videonadzora u HNK krenulo prije više godina te da je najkritičniji bio grad Mostar jer nije funkcioniralo Gradsko vijeće.

- Najčešće je taj sistem implementiran na način da su lokalne zajednice, odnosno gradovi i općine, finansirale sistem videonadzora radi sigurnosti građana, a onda taj sistem daju na upravljanje MUP-u. Kako je u Mostaru bila drugačija situacija, prije izbora Gradskog vijeća, u implementaciju sistema videonadzora uljučio se sam MUP HNK sa svojim sredstvima i napravio projekt sistema videonadzora u Mostaru kojim je predviđeno 76 kamera - objasnio je ministar Bevanda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.