open-navfaktor-logo
search
Javni poziv
Do kraja godine Sarajevo dobija spomenik civilima ubijenim tokom opsade
Gradska uprava Sarajevo raspisala je javni poziv za izradu idejnog rješenja spomen-obilježja civilnim žrtvama rata od 1992. do 1995. godine, čije će podizanje biti simbol sjećanja i otpora protiv nasilja i mržnje koje su pretrpjeli građani tokom najduže opsade u modernoj historiji. Iz Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo pozivaju građane na dostavljanje imena ubijenih civila.
29.01.2024. u 16:43
get url
text

Spomen-obilježje bi, kako se navodi u javnom pozivu, trebalo da ima prostor za ispisivanje 5.500 imena i prezimena nevino ubijenih civila, godinu rođenja i ubistva, kao i da svojim izgledom istakne i trajno obilježi žrtve koje su podnijeli stanovnici Sarajeva tokom 1.425 dana opsade.

- Cilj konkursa je odabrati najbolje arhitektonsko-urbanističko-pejzažno rješenje za spomen-obilježje koje će simbolizirati stradanja nevino ubijenih civila, kao i hrabrost, otpornost i jedinstvo stanovnika Sarajeva u vremenima teške patnje. Ovo spomen-obilježje će također služiti kao podsjetnik na veličinu i strahotu zločina koji su počinjeni prema gradu Sarajevu i njegovim stanovnicima - navodi se u javnom pozivu Gradske uprave, koji je otvoren do 26. marta ove godine.

Prije više godina inicijativu za izgradnju jedinstvenog spomen-obilježja ubijenim građanima tokom opsade podnijeli su iz Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo. Senida Karović, predsjednica Udruženja, kaže kako su za to dobili podršku od prethodnog saziva Gradske uprave, kada je gradonačelnik bio Abdulah Skaka, te da su aktivnosti nastavili kada je imenovana nova gradonačelnica Benjamina Karić.

- Ovo spomen-obilježje za ubijene civile grada Sarajeva, za sve dobronamjerne građane, za sve one koji slučajno budu prolazili ovuda, znači puno - kaže Karović, dodajući da će spomenik predstavljati period iz historije u kome su stanovnici bili bez vode i hrane, dok su granatirani i snajperisani s brda oko grada.

Spomenik bi trebao biti izgrađen do kraja godine.

- Investitor je Grad Sarajevo, a sredstva su obezbijeđena. Ovaj spomenik je vrlo bitan. Kultura sjećanja je vrlo bitna, da se ne zaboravi i da se pamti - dodaje Muzafer Teskeredžić, generalni sekretar Unije.

Spomen-obilježje će biti izgrađeno u centralnoj zoni grada, u ulici Hamze Hume. Karović smatra kako je bitno što će biti na vidnom mjestu.

- Bit će uklesana sva imena ubijenih civila u periodu opsade grada od 1992. do 1995. godine. Unija civilnih žrtava rata ima bazu podataka od 5.028 ubijenih civila u opkoljenom Sarajevu. Ovo je prilika da zamolimo sve komšije, bliže srodnike da nam dostave imena ubijenih u gradu Sarajevu - kaže Karović.

Presudama Haškog tribunala utvrđeno je da su jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) namjerno gađale civile sprovodeći kampanju terora, koja je trajala tri i po godine. Tokom 44 mjeseca opsade glavnog grada BiH ubijeno je više od 11.000 stanovnika, od čega oko 1.600 djece.

Presudama u Haagu su za kampanju terora nad civilima snajperskim i artiljerijskim napadima osuđeni na doživotne kazne zatvora bivši politički i vojni vođa Republike Srpske – Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

U Haagu su osuđeni i Stanislav Galić i Dragomir Milošević, nekadašnji komandanti Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a. Presudom Haškog tribunala Galić je osuđen na doživotnu kaznu za vođenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva s prvenstvenim ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom. Miloševića je Haški tribunal 2009. osudio na 29 godina zatvora zbog terora nad civilima u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.