open-navfaktor-logo
search
Vlada KS i UNDP
Do kraja mjeseca proširenje deponije Smiljevići, u julu stiže devet minibusa za GRAS
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić inicirao je online sastanak sa UNDP-jem s ciljem unapređenja realizacije zajedničkih projekata kao i usaglašavanje i pripremu realizacije i novih projekata koji su važni za Kanton Sarajevo.
02.06.2020. u 18:02
get url
text

Na sastanku kojem su prisustvovali i ministri u Vladi KS Nihada Glamoč, Adi Kalem, Draško Jeličić, Faruk Kapidžić, Anis Krivić i Jasmin Halebić te Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-ija u BIH i šef programa UNDP-ija Edis Arifagić napravljena je kratka analiza realizacije zajedničkih projekata među kojima je i projekat deponije na Smiljevićima.

- Konstatovali smo da će do kraja ovog mjeseca biti pripremljeni i okončani radovi na ukupnoj površini od 10 hiljada kvadratnih metara što će značajno proširiti kapacitete deponije - najavio je premijer Nenadić.

Ukupna vrijednost projekta je 1.540.000 KM. Bilo je riječi i o Projektu uklanjanja arhitektonskih barijera vrijednom 3.048.000 KM te je konstatovano da postoje određene smetnje na općinskom nivou vezane za rješavanje i dobijanje građevinskih dozvola i drugih saglasnosti. Današnji zaključak je da se njegova realizacija treba ubrzati.

Zajednički projekat je i izgradnje zgrade Akademije scenskih umjetnosti vrijedan 4.700.000 KM. Izvođač radova radi aktivno na realizaciji ugovora okončanja izgradnje zgrade.

Prema ocjenama UNDP-ija ovaj projekat je predimenzioniran tako da će 11,5 do 12 miliona KM nedostajati za njegovo okončanje, tačnije dodatnih osam miliona za opremu i četiri miliona KM za okončanje građevinskih radova.

Iz ovih razloga najavljeni su razgovori unutar Vlade KS vezani za konačan obim ovog projekta.

- Obzirom na procjene UNDP-ija o velikim dodatnim troškovima, projekat će se morati još jednom razmotriti sa pozicije struke i raspoloživih finansijskih sredstava - poručio je premijer Nenadić.

Razgovarano je i o projektu nabavke minibuseva za Kantonalno javno komunalno preduzeće Gradski saobraćaj GRAS. Budžet ovog projekta je 1,4 miliona KM.

Izabran je dobavljač, završene su sve procedure i u julu mjesecu će biti isporučeno devet minibuseva od proizvođača iz Turske.

Premijer Nenadić je zatražio od UNDP-ija da nastave zajedničku realizaciju projekata ekonomskog i privrednog oporavka u KS. Kao posebno interesantni, prepoznati su projekti Ministarstva privrede i Službe za zapošljavanje KS putem koji bi 70 IT kompanija moglo zaposliti 100 stručnjaka iz ovog sektora.

Interes kompanija postoji, a Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Ministarstvo privrede KS i Služba za zapošljavanje KS su zaduženi da Vladi KS pripreme prijedloge za realizaciju ovakvog projekta.

Govorilo se i o Fondu za mala preduzeća i obrte što je dio ranijeg dogovora UNDP-ija i premijera KS kao pomoć koja bi se kanalisala u sektor privrede.

Ovo je bila prilika da se Vlada KS upozna sa dosadašnjim tokom nabavki medicinske i zaštitne opreme koja se odnosi na prevenciju zaraze koronavirusom. Od ukupno planiranih nabavki, ostalo je da se još isporuči dio zaštitnih maski, pet respiratora i anestezioloških aparata koji će dobiti Klinički centar i Opća bolnica.

Kako je najavljeno iz UNDP-ija u narednom periodu će se izvršiti nabavka i preostale opreme. Kanton Sarajevo je putem Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZO) osigurao nabavku osam kliničkih respiratora, a 13 kliničkih respiratora je donirala delegacija EU u BiH kao kontribuciju donatora u ugovoru između UNDP-ija i Vlade KS, saopćeno je iz Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.