open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Do kraja moguće još dvije-tri sjednice: Državni parlamentarci čekaju odmor i predizbornu kampanju
Zastupnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi, prema nekim procjenama, do kraja mandata mogli održati još po dvije, eventualno tri sjednice imajući u vidu da je august vrijeme godišnjih odmora, a septembar je mjesec predizborne kampanje uoči Općih izbora 2. oktobra.
14.06.2022. u 07:49
get url
text

Ako se uzme u obzir da se do sada nisu "proslavili" u donošenju važnih odluka i zakona, štaviše, pitanje je šta mogu uraditi do kraja mandata.

VEZANI TEKST - Pršte uvrede iz klupa bh. Parlamenta, ali prolaze nekažnjeno: "Ko si ti, šta ti pričaš"

Parlamentarna skupština BiH dosad nije uspjela smanjti stopu poreza na dodanu vrijednost ni ukinuti akcize na gorivo, a što je predloženo kako bi se pomoglo stanovnicima naše države suočenim s drastičnim rastom cijena.

I ova godina je proticala u bojkotu rada institucija stranaka iz RS-a, obaranju predloženih propisa, svađi, zajedljivoj komunikaciji na sjednicama.

Nisu do kraja usvojene ni izmjene zakona koje bi garantirale povećanje plaća državnim službenicima, vojnicima, policajcima. Čeka se Dom naroda.

Očekivano, parlamentarci nisu bili zainteresirani ni za ukidanje dijela svojih privilegija.

Nisu dali podršku ni izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje se tiču integriteta izbora. Dom naroda, tačnije SNSD i HDZBiH, nije želio podržati ni zaključke koji se odnose na osiguranje novca za provedbu Općih izbora 2022.

U rijetkim trenucima većinskog dizanja ruku zastupnici i delegati su, skoro jednoglasno, usvojili inicijativu da se od Evropske komisije zatraži dodjela kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini po ubrzanoj proceduri. Istovremeno su HDZBiH i SNSD pokazali evropsko opredjeljenje pa Dom naroda nije usvojio tri evropska zakona, one koji se tiču Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, javnih nabavki i sprječavanja sukoba interesa u institucijama BiH.

Usvojili su nedavno i budžet, ali onaj za prošlu godinu.

VEZANI TEKST - Ambasada SAD-a u BiH o SNSD-u i HDZ-u: Koga oni žele da obogate, svoje birače ili sebe?

I ovo je sve rezultat (ne)rada u ovoj godini. No ni prethodne nisu protekle u boljem ozračju.

- Što se tiče Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, najvažnija odluka u mandatu od grupe zastupnika je imenovanje novog saziva članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. Da se to nije uradilo i da je ostao prethodni saziv, danas ne bismo imali uvjete za održavanje Općih izbora 2022. – prokomentirao je Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu BiH.

Dodao je da su, osim ovoga, mandat obilježile zakonodavne blokade i "udar na funkcioniranje institucija od političkog saveza SNSD-a i HDZ-a".

- Kada je u pitanju ostatak mandata i sjednica, bit će blijedo i čisto formalno bez, nažalost, suštinskih zakona i odluka – ocijenio je Đonlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.