open-navfaktor-logo
search
Genocid u Srebrenici
Do sada porodice osam žrtava dale saglasnost za ukop 11. jula u Potočarima
U Komemorativnom centru u Tuzli danas su identificirane tri žrtve proteklog rata, a radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti.
29.06.2020. u 13:50
get url
text

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala Feni da su dvije žrtve nastradale u genocidu počinjenom u Srebrenici, dok je treća žrtva nastradala 1993. godine u Karačićima.

Prema njenim riječima, porodica jedne žrtve prilikom današnje zvanične identifikacije dala je saglasnost za ukop na kolektivnoj dženazi koja će ove godine, uz restriktivne mjere, biti održana u Memorijalnom centru Potočari.

Danas je porodica zvanično identificirala i ujedno dala saglasnost za ukop Ibrahima (Hameda) Zukanovića, rođenog 1941. godine u mjestu Sase, Srebrenica. On je u julu 1995. godine nestao u Kozluku kod Zvornika, gdje je njegovo tijelo godinama kasnije ekshumirano iz jedne od primarnih masovnih grobnica.

Porodica je danas zvanično identificirala i Zilhu (Edhema) Delić, koja je rođena 1971. godine. Ona je 1995. godine nestala u Kamenici kod Bratunca, a njeni nekompletni posmrtni ostaci pronađeni su prošle godine na površini terena na lokalitetu Kameničko brdo.

Fazlić napominje da je porodica odlučila da će ukop ove žrtve biti obavljen naredne godine.

Danas je identificiran i Suljo (Saliha) Kahrić, rođen 1937. godine u Karačićima kod Srebrenice. On je nastradao 1993. godine u Karačićima, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2017. godine.

Fazlić kaže da su, za sada, saglasnost za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Potočari dale porodice osam žrtava.

Napominje da ovaj broj nije konačan i porodice još imaju vremena da se odluče za ukop.

Prema njenim riječima, u Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 37 žrtava koje su također identificirane, ali porodice nisu dale saglasnost za ukop, uglavnom zbog nekompletnih tijela žrtava.

- S druge strane, šest porodica je dalo saglasnost za ukop žrtava naredne 2021. godine, uglavnom zbog epidemije COVID-19 i činjenice da članovi porodice koji žive u inostranstvu nisu u mogućnosti prisustvovati dženazi i ukopu - kazala je Fazlić.

Dodala je da na identifikaciju od strane porodica i dalje čekaju posmrtni ostaci još 97 žrtava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.