open-navfaktor-logo
search
Posljedice nevremena
Doboj Istok proglasio stanje prirodne nesreće: Enormna šteta na objektima, bilo i povrijeđenih
AUTOR: Faktor
23.06.2024. u 16:05
get url
text
Zbog nevremena koje je u subotu navečer pogodilo ovu općinu, na području Doboj Istoka je proglašeno stanje prirodne nesreće.
U odluci objavljenoj na stranici općine navedeno je da je ovo područje u subotu zahvatilo jako nevrijeme - kiša i grad.
- Radi prevencije, ublažavanja i otklanjanja štetnih posljedica od prirodne i druge nesreće po ljude i materijalna dobra na dijelu općine Doboj - Istok, angažovat će se organi mjesne zajednice, građani, štabovi, povjerenici i druge snage civilne zaštite, općinske službe i pravna lica, kao i njihova materijalno-tehnička sredstva na cijeloj teritoriji općine, ako je njihovo angažovanje neophodno i potrebn - navedeno je u odluci.
Usljed nevremena i nezapamćenog grada veličine teniske loptice, pričinjena je velika šteta na usjevima, ali i na brojnim objektima i automobilima građana.
Elementarne nepogode zahvatile su prostor cijele općine a naročitog intenziteta prostore mjesnih zajednica Mala Brijesnica, Velika Brijesnica i Klokotnica.
- Štete su enormne i ogledaju se u oštećenju svih vrsta objekata u privatnom i javnom vlasništvu. Također, prijavljene su povrede kod više građana različitog obima i vrste.
Stoga je općinski načelnik na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane gradom i kišom.
- Građani, pravna i fizička lica u skladu sa donesenom odlukom mogu podnijeti prijave o nastaloj šteti na obrascu za prijavu šteta koji se nalazi na protokolu Općine Doboj Istok i u svim mjesnim zajednicama.
Prijave se primaju od ponedjeljka radnim danima u vremenu od 8 do 15 sati u narednih osam dana.
- U skladu sa važećim propisima Općinska komisija za procjenu šteta će izvršiti uviđaj na licu mjesta i sačiniti zapisnik o nastaloj šteti - naveli su iz Općine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.