open-navfaktor-logo
search
Respiratori
Dobojlić: Prepiske su nezakoniti dokazi, svako može ukucati nečije ime i napisati poruku
Adna Dobojlić, koja zastupa firmu Srebrena malina, danas je najviše sporila zakonitost pribavljenih dokaza koje Tužilaštvo koristi na suđenju u predmetu "Respiratori".
24.03.2021. u 12:57
get url
text

- Ja sam i u uvodnom izlaganju o tome pričala i pričala sam o ovoj analizi koji tužioci sada prezentuju svjedocima. Tužioci prezentuju screenshotove prepiski sa Vibera i mailove koji su izuzeti na nezakonit način, kako ja to tvrdim u sudnici. Bilo je niz predmeta u kojima se isto to desilo i Sud je odlučio da su nezakoniti - kazala je Dobojlić.

Navela je da će se sljedeći put pozvati na to jer upravo brani u jednom takvom predmetu, gdje se isto ovo desilo i dokazi su proglašeni nezakonitim.

- Tačno je da su izuzeti po naredbi Suda, međutim postoji odredba zakona o otvaranju predmeta koja se mora ispuniti, dakle ono što je izuzeto da bude isto sa onim što će se prezentovati u sudnici. To mora potvrditi onaj od koga se oduzelo. U ovom slučaju ja sam prigovorila na otvaranje predmeta u vezi s kompjuterskim sistemima. Izuzeti su podaci sa hard diska kompjuterskog sistema. Taj hard disk koji je izuzet, taj dokaz se mora otvoriti da bismo mi znali da je to istovjetan sadržaj sa onim što su oni prenijeli sa kompjutera. Tako da iz tog razloga mi prigovaramo na zakonitost tog dokaza. A naravno, zakonitost screenshot poruka sa Vibera, pa ja sam rekla u sudnici da svako može ukucati neko ime, napisati neku poruku, naravno sada treba utvrditi da li je to vjerodostojno. To treba učiniti vještak, a nije predložen uopće - pojasnila je Dobojlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.