open-navfaktor-logo
search
Potpisani ugovori
Doček Nove godine u Sarajevu: Iz Starog Grada "ljuti" na gradonačelnicu Karić, Općina Centar izdvojila 20.000 KM
Grad Sarajevo u srijedu je objavio informaciju da će na centralnom novogodišnjem dočeku stanovnike i turiste zabavljati "Dubioza kolektiv".
17.09.2022. u 09:58
get url
text

- Više detalja o najluđoj noći u glavnom gradu BiH bit će saopćeno na press konferenciji koja je zakazana za 23. septembar – rekli su nam nadležni iz Grada Sarajeva koji su nam potvrdili da će proslava najvjerovatnije biti održana ispred Vječne vatre.

Ovo će biti prva novogodišnja proslava koju će organizirati uprava koju vodi gradonačelnica Benjamina Karić jer prethodne dvije godine nije bilo proslave zbog koronavirusa.

Pored Grada Sarajevo, doček Nove godine ranije je finansirala Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Kanton Sarajevo, kao i četiri gradske općine. Za novogodišnji doček tako će TZ Kantona Sarajevo izdvojiti 100.000 KM.

VEZANI TEKST - Novogodišnji doček u Sarajevu vjerovatno ispred Vječne vatre, TZKS izdvojila 100.000 KM

Iako iz gradske uprave nisu željeli da odgovore na pitanje koliko će novca izdvojiti za Novu godinu, to su nam otkrili iz Općine Centar.

- Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je zajedno sa gradonačelnicom Benjaminom Karić potpisao sporazum o zajedničkom finansiranju organizacije dočeka Nove godine u Sarajevu. U skladu sa potpisanim dokumentom, iz budžeta Općine Centar bit će izdvojen iznos od 20.000 KM za spomenutu namjenu. Grad Sarajevo je u obavezi da osigura iznos od 50.000 KM – rekli su nam iz Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar.

Iz Općine Novo Sarajevo su nam saopćili da su na osnovu potpisanog Sporazuma o zajedničkom finansiranju organizacije dočeka Nove 2023. godine u gradu Sarajevu, već 30. maja ove godine uplatili iznos od 15.000 KM Gradu Sarajevu za ove namjene.

Za sada je izvjesno i da projekat neće podržati Općina Stari Grad. Iz Općine Stari Grad rekli su nam da su od Grada Sarajeva i gradonačelnice Benjamine Karić u maju ove godine dobili dopis u kojem se tražilo sufinansiranje organizacije javnog dočeka Nove 2023. godine, bez informacija o tome na koji način će se doček organizovati, ko će biti angažovan za nastup, proračunu troškova...

- Na ovaj dopis Općina Stari Grad Sarajevo odgovorila je zahtjevom da Grad Sarajevo dostavi kompletan plan organizacije sa svim neophodnim detaljima na koji će se Općina Stari Grad očitovati. Imajući u vidu da na dopis Općine Stari Grad Sarajevo od 13. maja 2022. godine Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić nisu odgovorili, ne želimo komentarisati navode iz medija jer očekujemo da gradonačelnica Karić ozbiljno pristupi ovoj temi, te da organizuje sastanak sa svim načelnicima općina, kao i drugim učesnicima u finansiranju javnog dočeka i predstavi plan organizacije. Također, smatramo da Grad Sarajevo ne može sam odlučivati o organizaciji javnog dočeka – izboru muzičara i lokacije za javni doček, bez konsultovanja svih onih koji učestvuju u finansiranju događaja – rekli su za Faktor iz Općine Stari Grad.

Ni poslije 48 sati nismo dobili odgovore da li će centralni novogodišnji doček podržati općina Novi Grad i koliko planiraju novca izdvojiti za ovu namjenu. Tako za sada za Novu godinu siguran budžet iznosi 185.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.