open-navfaktor-logo
search
Nakon odluke
Dodatne komplikacije zbog hidroelektrana na Drini: Hoće li se Komisija za koncesije BiH proglasiti nenadležnom?
Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da Komisija za koncesije BiH riješi spor nastao zbog planirane gradnje hidroelektrana na rijeci Drini mimo državnih institucija, dodatno je zakomplicirana cijela stvar i ovo pitanje ostaje neriješeno.
21.07.2021. u 20:55
get url
text

Stav je ovo Šemsudina Mehmedovića, zastupika SDA i jednog od 24 zastupnika Parlamentarne skupštine BiH koji su se obratili Ustavnom sudu BiH zbog dodjele koncesija za gradnju hidroelektrana, o čemu su sporazum potpisali bh. entitet Republika Srpska i susjedna Srbija, bez da su institucije BiH o tome dale svoj stav.

VEZANI TEKST - Ustavni sud odlučio o hidroelektrani na Drini: Sad je sve na Komisiji za koncesije BiH

Planirana je serija od tri hidroelektrane na gornjoj Drini: HE Buk Bijela, HE Foča i HE Paunci, zbog čega je osnovano zajedničko preduzeće "Gornja Drina" u vlasništvu Elektroprivrede RS-a (49 posto) i Elektroprivrede Srbije (51 posto).

Ustavni sud je, rješavajući ovaj spor između BiH i RS-a, naložio Komisiji za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi sporna pitanja nastala zbog koncesija koje su odobrile institucije RS-a, ali ne i BiH.

- Ustavni sud je prebacio odgovornost na Komisiju za koncesije koja ne funkcionira. To je dodatna komplikacija kada je u pitanju sklapanje ugovora između RS-a i Srbije. Mi želimo da se jasno postave stvari, da se napravi međudržavni sporazum kada je u pitanju korištenje hidropotencijala na Drini. Od toga nećemo odustati. Ustavni sud je donio najblažu opciju, da produži agoniju. Za tri mjeseca se ne može ni izabrati Komisija za koncesije – dodao je Mehmedović.

VEZANI TEKST - U Komisiji za koncesije BiH rade "penzioneri", potrošili su 650.000 KM, a uradili skoro ništa

Dženan Đonlagić, šef Kluba zastupnika Demokratske fronte i također jedan od 24 zastupnika koji su se obratili Ustavnom sudu, pak ističe da je odluka Ustavnog suda bila očekivana.

- Bilo je evidentno da entitetska vlast ne može potpisivati međunarodne sporazume sa Republikom Srbijom bez saglasnosti institucija države BiH. Entitet i vlast u RS-u su prekršili procedure jer su vrlo svjesno i na jedan bahat način zaobišli državne institucije. Naime, od početka smo tvrdili da su vode (rijeka Drina) pitanje državne granice, da se radi o međunarodnom ugovoru i da se državni nivo ne može zaobići – kazao je Đonlagić.

On je dodao da će vjerovatno procedura koncesije morati ići od početka i to sada preko državne Komisije za koncesije "kako je trebalo biti i prvi put".

Milomir Amović, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH, rekao nam je da još nemaju ni odluku Ustavnog suda niti ijedan drugi akt, uključujući apelaciju koju su podnijeli zastupnici i akte Vlade RS-a i entitetskih organa koji se tiču koncesija.

Istakao je da će vidjeti da li će formirati neku zajedničku komisiju sa Komisijom za koncesije RS-a i šta je zapravo predmet spora, odnosno da li je u pitanju ustavna nadležnost ili zakonska procedura.

VEZANI TEKST - Kamen temeljac na Drini mimo države BiH: Zaštita će se, ako bude trebalo, tražiti i od međunarodnih institucija

- Ako je predmet spora ustavna nadležnost, to onda treba da rješava Ustavni sud. Koliko sam uspio pročitati u medijima, koliko vidim na prvi pogled, sporna je ustavna nadležnost – kazao je Amović.

Rekao je da Komisija za koncesije može ovaj predmet ili uzeti u razmatranje ili ocijeniti da nije u njihovoj nadležnosti.

- Ako utvrdimo da su prekršene zakonske procedure, vidjet ćemo šta je prekršeno i kako to možemo riješiti – dodao je Amović.

Na pitanje je li Komisija za koncesije BiH trebala od početka biti uključena, odgovorio je da nisu ni trebali biti konsultovani jer se "radi o lokaciji koja je unutar RS-a, nije na graničnoj liniji ni međuentitetskoj".

- Nisu se uključivali Vijeće ministara ni Parlament BiH i mi nismo imali razloga da učestvujemo u tome – rekao je Amović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.